Predstava "Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo" premijerno u Beogradu

Kultura 24. sep 202022:17 > 22:21
ANADOLIJA/Miloš Miškov

Predstava "Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo" autora i reditelja Zlatka Pakovića premijerno je igrana u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) uz poštovanje epidemioloških mera i diskretno prisustvo policije.

Polazna pretpostavka u predstavi je da su gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović ubijeni u oktobru 2004. zato što su u vojnom objektu „Karaš“ koji su čuvali videli tada haškog begunca, a kasnije osuđenog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

U predstavi se navodi da su i drugi vojnici u Srbiji stradali zbog toga što su videli Mladića i ukazuje da su zvanične vlasti kao razlog za njihovu smrt pružali javnosti objašnjenja koja su u nekim slučajevima čak i vređala poginule vojnike i njihove porodice.

Kroz izjave vladike Nikolaja Velimirovića i svedoka na Mladićevom suđenju, predstava pokreće pitanje odgovornosti za zločin u Srebrenici među kulturnom, umetničkom i obrazovnom elitom, „akademicima, pesnicima i duhovnicima genocida“.

Pored toga, ukazuje se i na komercijalizaciju Cveta Srebrenice, simbola zločina, kao i novčane mahinacije jednog od nekadašnjih komandanta u Armiji Bosne i Hercegovine Nasera Orića u vezi sa obeležavanjem zločina i naglašava selektivno i neobjektivno izveštavanje medija u Bosni i Hercegovini o tim pojavama.

Predstava je nastala u saradnji Pakovića i Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, a najavljena je kao prva pozorišna predstava u Srbiji koja ističe važno pitanje za društvo u Srbiji danas – priznanje genocida u Srebrenici.

„Helsinški odbor za ljudska prava, u saradnji sa rediteljem Zlatkom Pakovićem, nastoji da kroz umetničku intervenciju razotkrije ideološke, psihološke i lukrativne mehanizme koji su zločin genocida najpre omogućili a potom poricali“, naveli su organizatori.

U predstavi igraju Katarina Jovanović, Boris Milivojević, Ivan Jevtović, Vahid Džanković, Andreja Kargačin i Zlatko Paković.

Predstava je, uz poštovanje epidemioloških mera, igrana pred samo nekoliko desetina gledalaca, i u prisustvu nekoliko policajca.

Reprize Pakovićeve predstave „Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo“ biće održane 26. i 27. septembra u CZKD.