Otvorena izložba "Negujmo srpski jezik" u Filološkoj gimnaziji u Beogradu

Kultura 22. sep 202015:50 > 15:54
TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvorio je izložbu "Negujmo srpski jezik" u Filološkoj gimnaziji u Beogradu i poručio da je "jezik brod kojim plovimo na burnim talasima istorije, ali je istovremeno i luka u koju možemo da uplovimo kada istorijske okolnosti počnu da prave velike talase".

Vukosavljević je napomenuo da šestu godinu već ova akcija, koja se bazira na entuzijazmu učesnika, sa uspehom obilazi Srbiju, kroz škole, mesne zajednice, domove kulture, sa idejom da pokaže kako su jezik i jezička kultura među najbitnijim pitanjima našeg života, našeg opstanka i onoga što mi u svojoj suštini jesmo, piše u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

On je rekao da se ova izložba danas nalazi na najlogičnijem mestu, u Filološkoj gimnaziji, gde i naš jezik, a i strani jezici imaju tretman kakav treba da imaju.

„Iako je ova izložba samo jedan mali amblem na reveru znanja i poznavanja jezika učenika ove škole, ona je tu da ih podseća i podstiče da jezik upoznaju u svoj njegovoj kompleksnosti i bogatstvu. Uz učenje i poštovanje sopstvenog jezika, stvara se mogućnost učenja i poznavanja drugih jezika i kultura, a time nastaju mostovi razumevanja, mostovi kultura i civilizacija“, zaključio je Vukosavljević.

Direktorka Filološke gimnazije Dragana Ćećez-Iljukić istakla je da se ova izložba uklapa u proslavu 150 godina postojanja ove gimnazije.

Profesor Veljko Brborić, šef katedre za srpski jezik Filološkog fakulteta u Beogradu i jedan od pokretača ove kampanje, rekao je da je akcija „Negujmo srpski jezik“ delo odgovornih ljudi, koji znaju šta je identitetska kategorija jedne nacije i njene kulture.