Međunarodni festival pozorišta za decu počeo u Subotici

Kultura 20. sep 202020:45 > 20:46
N1

U Dečjem pozorištu u Subotici je danas počeo 27. Međunarodni festival pozorišta za decu koji traje do 24. septembra.

U glavnom programu je na repertoaru 11 predstava ansambala iz Kine, Rusije, Izraela, Nemačke, Austrije, Slovenije i Srbije.

Glavni program je otvoren u Narodnom pozorištu „Jadran“ izvođenjem slovenačke predstave „To je Ernest“ Lutkarskog pozorišta „Nebo“.

Ovogodišnjem laureatu Vladimiru Andriću festivalsku nagradu „Mali princ“ uručio je direktor festivala i selektor glavnog programa Zoran Đerić.

Andrić je rekao da je imao sreću da se bavim onim što mu je „i zanat, i što i je više od hobija, (što je) moja jedina prava zabava“.

„Primio sam više nagrada, ali ova mi se izdvaja zato što sam jedan od poklonika Antoana De Sent Egziperija, ‘tate’ ‘Malog princa’ „, rekao je Andrić.

Dobitnik iz inostranstva nagrade „Mali princ“ je bugarski reditelj Slavčo Malenov.

Festival je dodelio i jednu posthumnu nagradu za život posvećen stvaralaštvu za decu.

Dodeljena višestruko nagrađivanom niškom glumcu i reditelju Zoranu Lozančiću, umrlom prošle godine, nagrada je uručena direktorki Pozorišta lutaka Niš, Milici Radulović.

Festival se nastavlja sutra predstavama „Crvenkapa“ Pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina i „Guliver“ Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda i snimkom predstave „Kraljica boja“ pozorišta Fauerblau iz Austrije.