Dodelom nagrada zatvoren 27. Festival evropskog filma Palić

Kultura 18. sep 202022:39 > 22:44
Izvor: TANJUG/ KOMUNIKART/ IVICA VOJNIC

Festival evropskog filma Palić završen je dodelom nagrada najboljim evropskim ostvarenjima i prikazivanjem filmova "So od suza" francuskog reditelja Filipa Garela i rusko-srpske koprodukcije "Hotel Beograd", u režiji Konstantina Statskija, van konkurencije.

Direktor festivala Radoslav Zelenović rekao je na zatvaranju festivala, u bioskopu Eurocinema na Otvorenom univerzitetu u Subotici, da je ponosan što su u komplikovanim uslovima organizovali program dostojan tradicije festivala koji traje 27 godina.

„Ponosan sam zbog toga što smo i u veoma komplikovanim uslovima, gde nam je malo toga išlo na ruku, uspeli da napravimo festival koga se nećemo stideti, kakav je u tradiciji našeg festivala koji traje već punih 27 godina“, rekao je Zelenović, a saopštili su organizatori.

Nagrada Zlatni toranj za najbolji film glavnog takmičarskog programa pripala je norveško-švedskom filmu „Nada“, u režiji Marije Sedal.

Palićki toranj za najbolju režiju dodeljen je rediteljki Agnješki Holand, za film „Šarlatan” u češko-irsko-poljsko-slovačkoj koprodukciji.

Specijalno priznanje 27. Festivala evropskog filma Palić dodeljeno je nemačko-ukrajinsko-britanskoj koprodukciji „DAU.Nataša“, u režiji Ilje Kržanovskog i Jekaterine Oertel.

Poljski film „Ubij, pa napusti grad“, u režiji Marijuša Vilčinskog jednoglasnom odlukom Međunarodnog žirija kritike proglašen je za najbolji film u okviru takmičarskog programa Paralele i sudari.

Nagrada kritike FIPRESCI za najbolji film odlukom žirija dodeljena je ostvarenju „Znoj“ reditelja Magnusa Von Horna.

Gosti festivala bili su reditelj filma „18% sive“ Viktor Čučkov i scenaristkinja i glumica Dolja Gavanski, koja je u programu bila zastupljena i kao rediteljka ostvarenja „Dan žena“ u selekciji Novog evropskog dokumentarnog filma.

U festivalskom programu koji je organizovan uz poštovanje mera za suzbijanje koronavirusa, publici je predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina.