Nenad Jezdić postao član Jugoslovenskog dramskog pozorišta

Kultura 18. sep 202012:20 > 12:33
Podeli:
Izvor: Nebojša Babić

Glumac Nenad Jezdić, koji već godinama ostvaruje zapažene uloge u predstavama Jugoslovenskog dramskog pozorišta, postao je najzad i njegov član, saopšteno je iz tog beogradskog teatra.

Poslednjih godina Jezdić ima zapažene uloge u predstavama „Ujka Vanja“ Antona Pavloviča Čehova u režiji Egona Savina, „Kralj Betajnove“ Ivana Cankara u režiji Milana Neškovića, „Tako je (ako vam se tako čini)“ Luiđija Pirandela u režiji Jagoša Markovića, „Pod žrvnjem“ Dragoslava Nenadića u režiji Egona Savina i „Putujće pozorište Šopalović“ Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića.

Igrao je na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta i u predstavama „Rodoljupci“ Jovana Sterije Popovića u režiji Dejana Mijača (2003) i „Terasa“ Jovana Hristića u režiji Tanje Mandić Rigonat (2004).

Za uloge u predstavama JDP-a dobio je brojne nagrade: za ulogu Jožefa Kantora u predstavi „Kralj Betajnove“ dobio je Nagradu grada Beograda za pozorišno stvaralaštvo u 2018. godini i nagradu „Miloš Žutić“ Udruženja dramskih umetnika Srbije za 2018. godinu. Na festivalu Malih scena u Rijeci 2018. dobio je nagradu „Veljko Maričić“ za najbolju epizodnu ulogu u predstavi „Tako je (ako vam se tako čini)“. Dobitnik je Godišnje nagrade JDP-a za uloge u predstavama „Kralj Betajnove“ i „Ujka Vanja“ i nagrade „Branka i Mlađa Veselinović“ Fondacije Jugoslovenskog dramskog pozorišta za ulogu u predstavi „Kralj Betajnove“ 2019.

Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Od 1998. godine bio je stalni član Ateljea 212. Pored Ateljea 212 i JDP-a, igrao je i na drugim pozorišnim scenama.

Nedavno su u Jugoslovenskom dramskom pozorištu počele probe predstave „Pučina“ Branislava Nušića u režiji Egona Savina u kojoj pored Nenada Jezdića igraju Sloboda Mićalović, Ljubomir Bandović, Vesna Stanković, Nebojša Milovanović, Bojan Dimitrijević, Bojan Lazarov, Cvijeta Mesić, Ljiljana Međeši…Premijera predstave se očekuje, kako je najavljeno, u novembru.