Zavičajni muzej u Aleksandrovcu proglašen ustanovom zaštite spomenika kulture

Kultura 17. sep 202014:42 > 14:51
N1

Proglašenje Zavičajnog muzeja Župe u Aleksandrovcu za ustanovu zaštite koja će biti nadležna za spomenike kulture, o čemu mu je rešenje uručeno u Ministarstvu kulture Srbije, "jedan je od najznačajnijih trenutaka u tri decenije istorije Muzeja", rekao je u Beogradu njegov direktor, Ivan Brborić.

U Zavičajnom muzeju Župe, osnovanom 1992. godine, smeštena je arheološka, etnografska i istorijska postavka sa oko 3.000 predmeta. Fototeka muzeja sadrži 6.000 fotografija i negativa, a biblioteka 1.400 knjiga. Najvredniji eksponati su pet neolitskih statua, koje pripadaju vinčanskoj kulturnoj grupi sa lokaliteta Vitkovačko polje, a dela su prvih zemljoradnika od pre oko 6.000 godina.

Rešenje, koje mu je uručio ministar Vladan Vukosavljević, kojim se utvrđuje da Muzej „ispunjava posebne uslove za obavljanje delatnosti ustanove zaštite umetničko-istorijskih dela“ je, istakao je Brborić, „garant da će započete arheološke kampanje na Vitkovačkom polju i Kozniku imati kontinuitet… i da će se otvoriti nova nalazišta“.

Sticanjem statusa ustanove zaštite i otvaranjem stalne postavke, veliki broj predmeta u Muzeju u Aleksandrovcu dobiće adekvatne uslove za smeštaj i izlaganje, uz mogućnost konzervatorsko-restauratorskih radova na predmetima, saopštilo je Ministarstvo.

Vukosavljević je Brboriću uručio i rešenje, kojim se Muzej „utvrđuje kao nadležan za teritoriju opštine Aleksandrovac“.

Zahvaljujući tim rešenjima, Muzej u Aleksandrovcu će „moći da se bavi istraživanjem i evidentiranjem dobara koja uživaju prethodnu zaštitu, predlaganjem i utvrđivanjem kulturnih dobara, vođenjem registra i dokumentacije o kulturnim dobrima i ostalim delatnostima predviđenim zakonom o kulturnim dobrima“, piše u saopštenju.

Vukosavljević je rekao da Ministarstvo finansiranjem nove stalne postavke otvara put da Muzej Župe predstavi neolitsko nalazište Vitkovo kao „zajednicu negovane, visoke kulture“ i da istakne ono što je i danas, više od 6.000 godina posle „Vinčanske kulture“ upadljivo: „njen balkanski, mediteranski, evropski i univerzalni civilizacijski kontekst“.

U okviru konkursa „Gradovi u fokusu 2020“, Ministarstvo kulture i informisanja je pet miliona dinara namenilo Opštini Aleksandrovac za projekat „2REkultura Župe“ i rekonstrukciju stalne postavke Zavičajnog muzeja Župe, navedeno je u saopštenju.