Novi detalji na Mikelanđelovoj Bogorodici otkriveni tokom restauracije

Kultura 16. sep 202021:05 > 21:06
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP, Claudio Giovannini/Opera di Santa Maria del Fiore

Restauracija jedne od Mikelanđelovih skulpture Bogorodice i Hrista otkrila je ranije nepoznate detalje uključujući tragove umetnikovih alatki koji su bili skriveni pod stotinama godina starim naslagama prašine i voska.

Muzej Opere Duomo u Firenci saopštio je da je čišćenje Pijete Bandini koje je počelo prošle godine ali je prekinuto zbog pandemije korona virusa, nastavljeno i da je javnost sada pozvana u malim grupama da posmatra restauratore kako rade.

Čišćenje skulpture, prvo do sada koliko se zna, mukotrpno je, restauratori koriste komadiće vate umočene u dejonizovanu vruću vodu da skinu akumuliranu prljavštinu iz udubljenja u ogromnom komadu karara mermera.

Mikelanđelo Buonaroti je isklesao Pijetu Bandini između 1547. i 1555, kada je imao skoro 80 godina. To je treća poznata Pijeta tog renesansnog umetnika. Ranije delo je u Vatikanu blizu ulaza u Baziliku Svetog Petra a kasnija verzija, poznata kao Pijeta Rondanini nalazi se u muzeju u Milanu.

Musej u Firenci je naveo da za razliku od dve prethodne Bogorodice gde Hristovo telo pridržava samo njegova majka, figura Hrista u Pijeti Bandini takođe pridržava Marija Magdalena i biblijski lik Nikodemus, čije lice je autoportret samog Mikelanđela.

Mikelanđelo je nameravao da se skupltura postavi u kapeli u Rimu blizu mesta gde je zamišljao da će mu biti grob. Ali muzej je naveo da je on na kraju odustao od tog dela i pokušao da ga uništi pre nego što ga je poklonio slugi koji je dao da se popravi.