Manifestacija u Čačku posvećena Sonji Savić odložena za narednu godinu

Kultura 15. sep 202013:27 > 13:33
Vesna Lalić

Manifestacije "Sonjin septembar" u Čačku, posvećena stvaralaštvu glumice Sonje Savić (1961-2008), neće biti ove godine zbog epidemije koronavirusa, a odlaže se za iduću.

To je saopštila Gradska Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, koja priređuje „Sonjin septembar“.

Manifestacija je nastala 2011. godine, kada je Umetnička galerija u Čačku preuzela brigu o zaostavštini Sonje Savić i održavala se u tom gradu u mesecu njenog rođenja i smrti, septembru.

Za prethodnih devet godina manifestacije, Galerija je sastavila multimedijalnu izložbu „Sonja Savić: Devojka iz grada“, koja je do sada bila postavljena u desetak gradova Srbije i regiona.

U kući predaka Sonje Savić, u Donjoj Gorevnici kod Čačka, selu gde je ona sahranjena, Galerija je otvorila njenu „Spomen sobu“, u kojoj je bilo okruglih stolova o filmskoj umetnosti, predavanja i filmskih projekcija.

U okviru manifestacije „Sonjin septembar“, Galerija je na desetogodišnjicu smrti Sonje Savić 2018. godine priredila izložbu o njoj u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, uz sedmodnevnu retrospektivu njenih filmova.

Na 66. Filmskom festivalu u Puli 2019. godine, Umetnička galerija iz Čačka je izložbom o Sanji Savić obeležila 35 godina njene nagrade „Zlatna arena“, koju je na tom festivalu dobila za film „Šećerna vodica“.

Od 2017. godine na beogradskom filmskom festivalu „Alternative“ dodeljuje se specijalna nagrada „Sonja Savić“, a Galerija u Čačku u svojim izložbenim prostorima predstavlja radove njenih dobitnika.

Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ radi na formiranju Multimedijalnog centra „Sonja Savić“ u Čačku, za alternativnu i angažovanu umetnost.