Bez podsticaja za strane filmske producente gubimo milione

Kultura 27. maj 201509:39 > 10:13
Podeli:
Izvor: N1

Srbija jedna od retkih država Evrope koja poreski ne stimuliše projekte međunarodne filmske produkcije, i zbog toga godišnje gubi milione. Podsticaji su isključivi razlog zbog kog producenti ne biraju da u Srbiji snime svoj film, rekla je u Novom danu Ana Ilić, izvršna direktorka Srpske filmske asocijacije.

Volimo da se pohvalimo da je Srbija privlačna stranim filmskim producentima za snimanje, kao i ko je sve od zvezda dolazio da snima ovde, ali koliko se trenutno snima filmova, ne možemo da se pohvalimo.

Naime, zbog toga što ne primenjuje zakon o podsticajima, tačnije ne vraća producentima deo uloženog novca, popularno nazvanog „insentivs“, Srbija godišnje gubi milione. Tim povodom u Beogradu se održava konferencija Filmska industrija i poreska politika Srbije.

O tome koliko država greši što kasni sa donošenjem ove uredbe u Novom danu su govorili Željko Pantić, direktor Danas Conference centra, i moderator ove konferenicije, i Ana Ilić, izvršna direktorka Srpske filmske asocijacije.

Filmski producenti biraju radije Mađarsku jer ona nudi podsticaje od 31 odsto – do skoro su nudili povraćaj 20%, a sada 31. I imaju dobro iskustvo i ekipe… Međutim, podsticaji su isključivi razlog“, kaže Ilićeva.

Kako je navela, akt koji je trebalo da napiše Ministarstvo kulture, u čijoj je nadležnosti Zakon o kinematografiji, mogao bi Srbiji da donese ozbiljne investicije, za kratko vreme. Međutim, to se nikada nije desilo, Ministarstvo kulture je bilo intertno u pravnom smislu, navodi ona.

Nije ni stvar samo biti najjeftiniji, kaže ona. Ako je standard u svetu da postoje podsticaji, onda producenti to i očekuju, navodi ona. Ako toga nema, onda niste poželjna destinacija iako imate infrastrukturu, navodi.

Ilićeva je navela podatak da je godišnja zarada od stranog filma 2007. godine bila tri miliona dolara, 2010. i 2011. priliv je već bio 27 miliona, a pošto nismo uveli podsticaje, to je palo na 5 – 6 miliona poslednjih godina i sada se već postavlja pitanje šta će dalje biti.

Navodeći primer Hrvatske, kaže da je tamo neuporedivo bolja situacija od kada su uveli podsticaje. Tada je došao „Game of Thrones“, snima se iz sezone u sezonu u Hrvatskoj i, kako je navela, neke su projekcije da su do sada, u ovoj godini, zaradili 27 miliona evra. To je taj recept, dodaje ona.

Pantić kaže da je svaki film rizik i da producentu nije isto ukoliko je „insentivs“ u Mađarskoj 31 odsto, a u Srbiji nula. Kako navodi, svako gleda da prođe jeftinije, a za Srbiju bi jedan blokbaster značio kao jedan „Fijat“.

Jedan od blokbastera da zapadne Srbiji, tipa Džejmsa Bonda, doprinosi i tome da uđete na jednu mapu, da  ljudi vide vaš grad, a to vredi više od hiljadu spotova širom sveta, kaže Pantić.

U pitanju je dobit koja se može meriti stotinama miliona evra, navodi.

Ilićeva je izjavila da je domaća industrija pokazivala izvestan otpor, plašeći se da neće moći da realizuju svoje projekte, jer će to dići dnevnice domaćim glimcima. U uredbi koju smo pripremili stoji i to da se nađe način da se pomogne i izbori za uslove domaće industrije, kaže ona.

Politička volja trenutno postoji, dodaje Ilićeva. Traži se rešenje, kako da se sprovede na najbolji način – i to je dobro, navodi ona. Žao mi je što je išlo sporo zbog Ministarstva kulture, što smo propustili mnogo prilika, ali nadam se da do toga više neće dolaziti, zaključuje.

Celo gostovanje možete pogledati u videu ispod: