Bioskopi u Srbiji zbog korone izgubili oko 20 miliona evra

Kultura 14. sep 202013:37 > 13:41
Shutterstock

Od 1. septembra otvoreni su gotovi svi bioskopi u Srbiji, od velikih lanaca poput Cineplexxa, Art Viste, Cinegrand/MCF do malih prikazivača okupljenih u udruženju koje čine 23 bioskopa sa 31 salom, ali niko ne može da nadoknadi gubitke u ovoj godini, koji se za industriju bioskopa procenjuju na 20 miliona evra.

Predstavnik distributera i prikazivača filmova u Cineplexxu Ivan Hinić ukazuje da su bioskopi najverovatnije najteže pogođena grana, jer su fiksni troškovi izrazito visoki, piše Nova ekonomija.

U mesecima tokom karantina, distribucija novih filmova potpuno je obustavljena, a projekcije filmova će se u narednom periodu održavati u smanjenom kapacitetu.

Uz dodatnu pomoć države, bioskopi će moći da opstanu sa smanjenim kapacitetom do kraja godine. Moramo da se nadamo da će poseta bioskopima pre svega biti moguća, a onda i rasti tokom vremena. Interesovanje postoji, prvi rezultati su u okvirima predviđenih, ali ne očekujemo potpuni povratak do kraja godine, rekao je Hinić.

Jelena Kostadinović Burazor iz Kombank dvorane rekla je da je zatvaranje bioskopa zbog panedmijske krize značajno poremetilo funkcionisanje te institucije, koja je istovremeno i kultni objekat u kome se održavaju i raznovrsni kulturno-umetnički događaji.

„Za Kombank dvoranu gubitak je višestruk i višeslojan. Šest meseci nije mali period i otvaranje bioskopa, iako veoma značajan momenat, još ne može da nadomesti gubitke koje je Kombank dvorana pretrpela“, predočila je Burazor.

Prihodi bioskopa bili su na apsolutnoj nuli gotovo pola godine, ali zahvaljujući pomoći države, uspeli su da zadrže zaposlene u mesecima bez ikakvog prihoda, prenosi Nova ekonomija.