Počinje festival na Paliću, uz izložbu povodom 50 godina rada Svetlane Bojković

Kultura 12. sep 202014:57 > 15:04
Izvor: N1

U okviru 27. Festivala evropskog filma Palić u nedelju u Galeriji Otvorenog univerziteta Subotica biće otvorena izložba "Svetlana Bojković – umetnost glume ili traganje za istinom", a otvaranju će prisustvovati glumica Svetlana Bojković i autor izložbe Zoran Maksimović, saopštili su organizatori.

Izložba posvećena glumici Svetlani Bojković upriličena je povodom pedesetogodišnjice njenog umetničkog rada i Sterijine nagrade za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture koja joj je dodeljena 2019. godine.

U realizaciji izložbe korišćena su dokumenta, nagrade i priznanja, audio i video zapisi predstava, televizijskih i radio-programa i filmova, plakati, programske knjižice, fotografije, skice kostima, kostimi i nagrade koje su svedočanstvo njene umetničke karijere.

U nedelju u 13 časova u bioskopu Abazija na Paliću biće otvorena i izložbena postavka „Velikani srpskog glumišta“ autora Dragana Despota Đorđevića koja objedinjuje portrete velikana pozorišne scene Srbije.

Ovogodišnje, 27. izdanje Festivala evropskog filma Palić, počinje danas i trajaće do 18. septembra na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

Festival se ove godine održava u bioskopu „EuroCinema“ i „Art bioskopu Lifka“ u Subotici, kao i bioskopu „Abazija“ na Paliću.

Festival će biti otvoren svečanom ceremonijom u bioskopu „EuroCinema“, na kojoj će naša legendarna glumica Mirjana Karanović primiti nagradu „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji.

POVEZANE VESTI

 U saopštenju se dodaje da će festivalski program otvoriti film „Ime naroda“ reditelja Darka Bajića, u produkciji kuće Zillion Film i uz pokroviteljstvo Vlade AP Vojvodine. Ovo ostvarenje je istorijska saga o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine 19. veka.

U glavnom takmičarskom programu, uz „Ime naroda“ će se naći još 11 evropskih ostvarenja. Na festivalu će, premijerno u Srbiji, biti prikazan dokumentarni film „Zaceli me“ rediteljke Danijele Štajnfeld, u okviru selekcije Novi evropski dokumentarci kao specijalna projekcija.

U okviru 27. festivalskog izdanja posetioci će još jednom imati priliku da na samom festivalu, ali i putem zvaničnog sajta Evropskog filmskog festivala Palić (https://www.palicfilmfestival.com/) glasaju za najbolji film i Gorki list nagradu publike.

Festival evropskog filma Palić će ove godine biti održan uz poštovanje svih mera Vlade Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19.

Organizacionom timu festivala je prioritet zdravlje i bezbednost kako publike, tako i gostiju i festivalskog tima. Festival su podržali Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vojvodine, Grad Subotica, i mnogobrojni partneri i medijski partneri, navodi se u saopštenju