Poziv na umetnički konkurs i učestvovanje u Black box-u

Kultura 12. sep 202009:50 > 09:53
Mikser

Mikser Festival i Fakultet primenjenih umetnosti (FPU) u Beogradu pozivaju mlade autore da učestvuju na umetničkom konkursu Black box i da do 1. oktobra dostave svoja konceptualna rešenja kao odgovore na aktuelnu ovogodišnju temu: Spomenik.

Konkursni radovi mogu biti eseji, video i zvučni zapisi, skice, 3D vizuelizacije, kolaži i druge vizuelne forme.

Organizatori navode da konkursna rešenja treba da pruže osvrt na postojeće prakse, da jasno izraze vrednosni sistem autora i preispitaju odnose između autora i spomenika, spomenika i posmatrača, ali i odnosa prošlosti i budućnosti.

Konkurs je otvoren za autore iz svih kreativnih oblasti, bez obzira na status i formalno obrazovanje.

Kandidati mogu biti pojedinci ili grupa autora.

Svaki/a kandidat/kinja ili grupa može dostaviti više radova kao posebne prijave.

Autori deset najboljih radova po oceni žirija učestvovaće u dvodnevnoj radionici „(ANTI)SPOMENIK“ u okviru eksperimentalnog izdanja Mikser festivala 2020 u Zornića kući u okolini Beograda, tokom kojeg će mapirati lokalitet i kreirati zajedničku instalaciju, „manifest o/u prostoru na lokalitetu festivala“.

Odabrani autori imaće priliku da učestvuju u seriji razgovora sa eminentnim umetnicima i stručnjacima, poput Radoša Antonijevića i Marka Lađušića, koji se kritički bave temom spomenika i pitanjima kultrnog identiteta. Žiri je u sastavu Marko Lađušić, profesor, Fakultet primenjenih umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu, vajar, autor projekta; Darija Žmak Kunić, doc. Art, Akademija primijenjenih umjetnosti, Sveučilište u Rijeci, vajarka; Dorijan Kulundžija, Galerija 12+, umetnik u oblasti primenjene grafike i novih medija; Ervin Dubrović, direktor Muzeja grada Rijeka, istoričar umetnosti; Ksenija Pantelić, art direktorka, Lice ulice, grafičarka i Maja Lalić, kreativna direktorka Mikser festivala, arhitekta.

Gost predavač je Radoš Antonijević, vanredni professor, Fakultet likovnih umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu, vajar.

Organizator će obezbediti prevoz i materijale za rad. Rok za predaju radova je 1. oktobar 2020. godine, a formular za prijavu nalazi se na sajtu Miksera ovde.

„Kakvu budućnost najavljuje vaš Spomenik? Vreme ekološke, društvene, kulturne i ekonomske održivosti? Eru vrtoglavog ekonomskog progresa pojedinaca po cenu urušavanja kvaliteta života većine? Procvat svesti o ličnoj i kolektivnoj odgovornosti, kulturu transparentnosti? Korupcioni raj, kraljevstvo nekompetncije, nerazmrsiv matriks lažni i dezinformacija? Društvo pravičnosti, empatije, tolerancije, uključivanja i saradnje, poštovanja različitosti i raznolikosti? Eskalaciju diskrimacije po političkom, nacionalnom, rodnom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu? Civilizaciju oslonjenu na lokalne resurse, zajednicu sa dovoljno hrane za sve, sela i gradove sa jednakim pravima na zdravu okolinu, čist vazduh, vodu i tle? Nastavak nekontrolisane uzurpacije prirodnih resursa i javnih dobara? Da li je vaš spomenik megalomanskih razmera ili humanih dimenzija, anahronog ili savremenog izraza, napadno figuralan ili apstraktan, banalno realističan ili stilizovan, od skupocenih materijala ili efemeran? Da li izaziva strahopoštovanje, parališe posmatrača ili budi empatiju i poziva na interakciju? Otelotvoljuje li ljudsku glupost, želju za dominacijom, neukus, kič ili ga podižete idejama društvenog ozdravljenja i emancipacije“, navodi se u pozivu.