Film "Oaza" Ivana Ikića nagrađen na festivalu u Veneciji

Kultura 11. sep. 202019:49 > 19:50
Podeli:
Izvor: Promo

Film Ivana Ikića "Oaza" osvojio je nagradu za Najbolji evropski film u sekciji Dani autora festivala u Veneciji, koju dodeljuje mreža Europa Cinemas.

Žiri je u obrazloženju ocenio da se radi o prelepo snimljenom i veoma poetičnom filmu, koji se istakao u ovogodišnjoj sekciji Dani autora i jednoglasno naš izbor za nosioca ove nagrade.

„Ikićeva Oaza je nežan i duboko potresan, ali istovremeno i čist i beskompromisan pogled na život i ljubav grupe mladih ljudi sa posebnim potrebama u državnoj instituciji. Reditelj svoje glumce-naturščike tretira sa velikom pažnjom i velikim poštovanjem, a oni mu uzvraćaju izuzetno snažnom i prirodnom izvedbom. Scenario je savršeno strukturiran, a fotografija pruža predivne, upečatljive prizore. Ovo je film koji se mora videti u bioskopu. Možda je najjednostavnije da prosto kažemo da jedva čekamo da ponovo gledamo ovaj film što je pre moguće“, naveo je žiri.

Nagrada Europa Cinemas Label ustanovljena je 2003. godine sa ciljem da, kroz različite podsticaje za medije, distributere i prikazivače, pojača promociju, cirkulaciju i „životni vek“ nagrađenih filmova.

Producenti Milan i Marija Stojanović čestitali su posebno glavnim glumcima – devojkama i mladićima iz Doma za decu i mlade „Sremčica“.

„Oni su se već učešćem u ovom filmu izborili za delić pažnje koju zaslužuju, a nadamo se da će ova nagrada dodatno baciti svetlo na njih. Zbog toga smo i pravili ovaj film. Nadamo se da će uskoro naši mladi glumci moći da putuju na neki od festivala i neposredno dožive reakcije publike.“

Mrežu Europa Cinemas čini 274 bioskopa širom Evrope, a zahvaljujući ovoj nagradi, film OAZA imaće šansu da ih sve obiđe.

Producenti su naveli da je ova nagrada je posebno važna u godini u kojoj bioskopi rade samo nekoliko meseci i trebalo bi da omogući filmu da, uprkos tome, dođe do publike u ambijentu za koji je stvaran.’

Prethodni dobitnici ove nagrade redom su imali uspešnu distribuciju, a neki od njih, kao što su poljski film „Telo Hristovo / Corpus Cristi“ iz 2019. i belgijski film „Prekinuti krug / Broken circle breakdown“ iz 2012. kasnije su bili i nominovani za nagradu Oskar u kategoriji stranog filma.

U filmu Oaza glume štićenici Doma za decu i mlade „Sremčica“, koji su kroz višegodišnji proces kastinga i radionica učili da glume i spremali svoje uloge, a reditelj Ivan Ikić napominje da je njihov uspeh veći time što u filmu nisu glumili sebe, već fiktivne, veoma kompleksne likove.

Pored štićenika Doma „Sremčica“, u filmu igraju još i slovenačka glumica Maruša Majer, miljenik regionalne publike Goran Bogdan i sjajna Draginja Voganjac.

Svetski mediji su nakon premijere prošle nedelje pohvalili autentičnost i osećajnost filma Oaza, nazvavši ga „remek-delom ljudske opservacije“.

Očekuje se da film Oaza pred domaću publiku stigne kasnije u toku jeseni.

<