Festival Beldoks završen uručenjem nagrada

Kultura 10. sep 202022:49 > 22:54
Podeli:
Izvor: TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC

Uručenjem nagrada u četiri kategorije, u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, u Beogradu, svečano je završen 13. beogradski Međunarodni festival dokumentarnog filma - Beldocs.

Zbog epidemije, Festival je ove godine bio on-lajn i na osam lokacija u Beogradu, od 3. do 10. septembra.

O nagradama za najbolji film, snimatelja i montažu u okviru selekcije Srpski takmičarski program, za koje se takmičilo osam domaćih dokumentaraca, odlučio je žiri u sastavu: kritičar, pisac i selektor Antoan Tirion, producentkinja Helen Geritsen i scenarista i reditelj Dejan Petrović.

Nagradu za najbolji film Srpske takmičarske selekcije dobio je „Govori da bih te video“ Marije Stojnić.

Nagrada za najbolju kameru Srpskog takmičarskog programa dodeljena je Staši Bukumirović za film „Pripadnost“ rediteljke Tee Lukač.

Za najbolju montažu domaćeg programa nagradjena je Mina Petrović za film „Blizanci satkani od sna“ reditelja Seada Šabotića i Lee Vahrušev.

POVEZANE VESTI

Posebno priznanje žirija u Srpskom takmičarskom programu dodeljeno je filmu „Drenjine“ u režiji Nikole Stojanovića.

Za najbolji film Međunarodne takmičarske selekcije nadmetalo se 12 ostvarenja.

Nagrada za najbolji film pripala je Hasenu Ferhaniju za „Ulica Sahara 143“.

Specijalnu nagradu žirija osvojio je film „Viktorija“ koji su režirale Sofie Benoot, Liesbeth De Ceulaer i Isabelle Tollenaere Waren.

Nagrada za najbolji kratki film Beldocsa pripala je Josipu Lukiću za „Bjeli Božić“.

U okviru Beldocs Teen programa za najbolji film proglašen je dokumentarac „Let iznad blokova“ Ellen Fiske i Ellinor Hallin.

Specijalna nagrada žirija u ovoj konkurenciji pripala je filmu „Kako učiti da voziš skejtbord u ratnoj zoni (ako si devojčica)“ rediteljke Carol Dysinger.

U okviru Beldocs Industry programa, dodeljene su nagrade „Serbian Docs in Progress“ od 1.000 evra za projekat „I, gde je taj princ na belom konju?“ rediteljke Sonje Rakić, uz posebno priznanje projektu filma „I’m people, I am nobody“ Svetislava Dragomirovića.

Glavna nagrada „Beldocs in Progress“, pod pokroviteljstvom festivala Beldocs, pripala je projektu „Sunny“ gruzijske rediteljke Keti Machavariani, dok je posebno priznanje žirija dobio projekat „Funk Yu“ hrvatskog reditelja Franka Dujmića. Nagrade „Cinesquare“ i „East Silver Caravan“ otišle su projektu „The Elf’s Tower“ ukrajinske rediteljke Poline Kelm.

Nagradu „Beldocs Academy“ čiji je pokrovitelj Filmski centar Crne Gore, dobio je VR projekat „Up in the air“ Oksane Syhareve Natalije Pogudine iz Ukrajine.

Posle dodele nagrada, premijerno je prikazan film „iČovek“ norveške rediteljke Tonje Hessen Schei, koji je zatvorio Festival.Sumirajući utiske, direktorka Festivala Mara Prohaska Marković je izjavila: „Zadovoljni smo da smo u ovim vanrednim okolnostima uspeli da prikažemo 136 filmova i VR sadržaja, ugostimo goste iz inostranstva, upriličimo premijere domaćim autorima, nagradimo najbolje filmove i projekte“.

Navela je da su „stigle sjajne reakcije evropskih filmskih profesionalaca i eksperata za ‘industry aktivnosti'“.

Tim „Beldocsa“ ima mnogo novih ideja za dalji razvoj festivala, publika počela da oseća dokumentarni film kao žanr budućnosti, i to nas posebno raduje. Verujem da smo ponudili puno tema za razmišljanje. Vidimo se na Beldocsu 2021!“, rekla je ona.

Televizija N1 je emitovala neka od najznačajnijih ostvarenja sa ovogodišnjeg Beldocsa, ali i debate koje su pratile teme filmova.