Kraj snimanja "Kralja", na poslednjoj klapi – iznenađenje za Šotru

Kultura 08. sep 202014:29 > 14:30
N1

Snimanje serije i filma "Kralj" u režiji Zdravka Šotre završeno je u Beogradu. Neispričana priča, zaboravljeni period istorije, novi osvrt na početak stvaranja Jugoslavije - tako ekipa "Kralja"opisuje ovaj projekat.

Serija od 15 epizoda, u produkciji kompanije „United Media“, prema kojoj će nastati i film, ekranizacija je romana „Aleksandar od Jugoslavije“ Vuka Draškovića.

„Ovo je jedna priča iz istorije koja je vrlo relevantna za nas, kroz nju se ogleda jedan deo naše sudbine, tj sudbine našeg naroda koji se našao u sredistu aspiracija i želja sličnih naroda koji žive u okruženju da žive zajedno. To je bio pokušaj da se napravi jedna državna zajednica… ali ispostavilo se da civilizacijski nivo u kojem se nalaze ti narodi, razlike u veri, da su to bili elementi koje je bilo tesko prevazići i taj čovek, Aleksandar, se zanosio da to može da se prevaziđe. Mislim da se njegov poduhvat u suštini uklapa u ono što danas Evropa jeste“, kaže reditelj Zdravko Šotra.

N1

  Glumac Nenad Maričić ocenjuje da je ova priča značajna i za ceo region i da će otvoriti dosta tema.

„Dosta je i racionalno i pomirljivo u odnosu na različite strane… ova priča pokušava svačiju stranu da opravda. Moramo da budemo obazriviji i da manje sudimo“, kazao je on.

Kralja Aleksandra tumači Ljubomir Bulajić, a kraljicu Mariju Tamara Aleksić. Još oko 150 glumaca učestvovalo je u ovom velikom projektu koji je okupio značajna glumačka imena. Uloge u seriji tumače i Sloboda Mićalović, Danica Maksimović, Nataša Ninković, Anica Dobra, Irfan Mensur, Branislav Lečić, Žarko Laušević, Voja Brajović, Miki Krstović.

N1

  „Jako sam ponosan i to će stajati kao pečat u mojoj karijeri da kao još uvek mlad glumac, sa 31 godinom, dobijem priliku da tumačim jednu od najznačajnijih istorijskih ličnosti za naše podneblje. Mislim da smo uradili nesto dobro i lepo“, rekao je glumac Ljubomir Bulajić.

Snimanje serije počelo je 28. maja, a trajalo je 74 dana tokom kojih se radilo u uslovima pandemije. Na setu su se zbog toga poštovale posebne mere zaštite, a deo snimanja koji je trebalo da se odvija u inostranstvu, morao je da bude izmenjen i prilagođen novim okolnostima.

Poslednjeg dana, ekipa je reditelju Zdravku Šotri priredila iznenađenje koje je izvela glavna glumica Tamara Aleksić, i tako uz smeh obeležila zadnju klapu.

Serija „Kralj“ biće emitovana na kanalu Nova S.