Boljšoj teatar otvara vrata – uz socijalnu distancu i operu "Don Karlos"

Kultura 05. sep 202010:27 > 10:34
Podeli:
Izvor: REUTERS/Evgenia Novozhenina/File Photo

Obožavatelji ruske opere pohodiće Boljšoj teatar u nedelju prvi put nakon gotovo šest meseci, noseći maske i sedeći odvojeno u polupraznom gledalištu na izvođenju opere "Don Karlos" Đuzepea Verdija.

Poznati teatar smešten u centru Moskve zatvorio je svoja vrata 17. marta dok je rastao broj zaraženih koronavirusom u gradu i oko njega, u tada najpogođenijem delu zemlje. 

Prvobitno su rekli da će zatvaranje potrajati nekoliko nedelja, no naposletku su najavili da će se pozorište otvoriti 6. septembra, kad je Rusija krenula popuštati neke od svojih najstrožih mera. 

Parovi ili prijatelji koji su kupili karte zajedno, moći će sedeti jedni pored drugih. Ali, pozorište neće biti popunjeno više od pola, zbog novih mera u svrhu sprečavanja širenja pandemije, rekao je direktor Boljšoja Vladimir Urin. 

Na ulazu će se proveravati temperatura i svako ko bude imao više od 37, moraće se vratiti.

U karantinu je pozorište izgubilo više od 9,52 miliona evra, rekao je Urin u intervjuu na državnoj televiziji. Apelovao je na posetioce da se drže sigurnosnih mera. 

„Najčešće gunđaju ljudi koji ne razumeju potrebu da se pridržavaju mera. Postoji naposletku i alternativa: zatvoriti pozorište“, kaže.

Zatvaranje pozorišta unelo je nered u rasporede proba izvođača, rekla je plesačica Aljona Kovaleva, koja će se pojaviti u predstavi „Četiri lika traže zaplet“, koja se sastoji od četiri baletna čina. 

„Kod kuće smo nekoliko meseci, bez mogućnosti rada u plesnoj sobi i ostanka u kondiciji“, rekla je Reutersu.

„Tako da je uvežbavanje bilo teže. Počeli smo postupno – najpre smo išli samo na časove, onda smo dodali probe. Sada je vreme kad radimo na predstavi bez izvođenja na pozornici duže“, kaže.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.