Beldoks otvoren programom u Amfiteatru Muzeja Jugoslavije

Kultura 03. sep 202021:54 > 21:58
TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC

Trinaesti međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks otvoren je večeras u Beogradu premijerom filma "Govori da bih te video" u režiji Marije Stojnić.

Film istražuje „zvučne krajolike“ Radio Beograda, jedne od najstarijih radio stanica u Evropi, i višedecenijskog kulturnog svetionika grada.

Film su u Amfiteatru Muzeja istorije Jugoslavije otvorili nova direktorka festivala Mara Prohaska Marković, umetnički direktor festivala Marko Grba Singh i direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić.

 „Srećni smo da Beldocs ima toliko profesionalan i posvećen tim, koji uprkos svemu nastavlja beskompromisno da radi na promociji srpske, evropske i svetske dokumentaristike i razvoju publike u ovoj oblasti. Nastavlja da ostvaruje viziju Beldocsa i misiju dokumentarizma – da nas ljude uroni u živote drugih, da hodamo njihovim stazama, sagledamo svet iz drugačije perspektive, budemo svesniji ljudi koji će oblikovati svesnije društvo. Beskrajno smo zahvalni srpskim autorima, pravim rediteljima i producentima, koji su u situaciji ove opšte neizvesnosti i nepredvidivosti ipak odlučili da nam povere svoje filmove, da im upriličimo premijere – sedam svetskih i jednu nacionalnu“, istakla je Prohaska.

Gordan Matić rekao je da će ovogodišnji Beldocs ostati upamćen.

„Ovo je neka nova stvarnost, ali siguran sam da i slogan govori dovoljno – Real faces, real places.To znači da su večeras prava lica na pravom mestu. Uvek je veliko zadovoljstvo dati podršku domaćim festivalima, naročito onima meni dragim, kao što su dokumentaristički“, kazao je.

Marko Grba Singh na ceremoniji otvaranja je izjavio: „Ovo stvarno deluje potpuno neverovatno i predivno, jer smo se potrudili iz sveg srca da se festival desi, da ne bude samo u digitalnom formatu već da zaista bude pred ljudima. Ovo je predivno veče za sve nas“.

Na Beldoksu će biti prikazano više od 135 dokumentaraca iz celog sveta, a ovogodišnji festival specijalnim programom biće posvećen istraživačkom novinarstvu.

Festival će trajati do 10. septembra i održaće se na sedam lokacija u Beogradu i onlajn.

Pored filmskih projekcija, koje će pratiti razgovori sa gostima i publikom, većina filmova iz zvaničnog programa Beldoksa biće dostupna za gledanje online na platformi „Cinesquare“, tokom celog trajanja festivala.

Projekcije filmova biće realizovane u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, Letnjoj sceni na Kalemegdanu (iza Galerije Prirodnjačkog muzeja), na terasi Art bioskopa Kolarac, u dvorani Art bioskopa Kolarac, Muzeju savremene umetnosti Beograd, Jugoslovenskoj kinoteci i Bioskopu Balkan.

Svi programi 13. Beldoks festivala biće organizovani uz poštovanje mera Vlade Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19.

Više o festivalu, programu Beldoksa i uputstvima za onlajn praćenje projekcija može se naći na njihovom sajtu.