"I kao integritet" – program Beldoksa o istraživačkom novinarstvu na N1

Kultura 01. sep 202014:50 > 14:57
Beldocs

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks počeće 3. septembra, a u 17 programa biće prikazano 135 filmova.

U međunarodnom takmičarskom programu je 12 filmova – „Četvrto kraljevstvo“, „U potrazi za životom“, „Kretanje obližnje planine“, „Marana“, „Metamorfoza prica“, „Običan pejzaž“, „Pahoki“, „Svemirski psi“, „Tempo vode“, „Ulica Sahara 143“, „Viktorija“ i „Zlatno doba“.

Program domaćih filmova biće prikazan u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, a selektor festivala Igor Stanojević ocenio je da je taj program kvalitetan, da spisak filmova nije opširan, ali da je održan nivo kvaliteta.

Takmičarski program domaćih filmova čine „Blizanci satkani od sna“, „Bugarski san“, „Drenjine“, „Govori da bih te video“, „Potreba za mržnjom“, „Pripadnost“, „Viktorija, 15“ i „Zaklinjem se“.

Program „I kao integritet“ ove godine činiće filmovi o istraživačkom novinarstvu „Belingket: Istina u svetu post-istine“, „Kolektiv“, „Nije se desilo“, „Radijska tišina“ i „XY Čelsi“ koji će biti prikazan 5, 6, 7. i 10. septembra na televiziji N1.

Pored toga, biće organizovana i tri panela o istraživačkom novinarstvu na Balkanu i borbi protiv nasilja nad novinarkama.

Retrospektivni program obuhvatiće filmove Kler Simon (Claire Simon) koji će obuhvatiti filmove „Ne ja… ili Patricijin novac“, „Moj dragi Simon“, „Dan odmora“, „Selo“, „Šuma od koje su satkani snovi“ i „Veliki odmor“.

U retrospektivnom programu biće prikazani i filmovi Mako Sajka „Gde je gvozdena zavesa“, „Gde je rođen Jakubus Galus“, „Izvolte“, „Mariborska nedelja“, „Muzej zahteva“, „Narodna nošnja“, „Otrovi“, „Potpoljena obala“, „Promiskuitet“, „Samoubice, oprez“, „Slavica Ekception“, „Stepenice ljubavi“, „Štićenici“, „Turnir u Šumiku“ i „Vatra u dvonošcu“.

Ulaznice će biti prodavane preko onlajn platforme.