Ministarstvo kulture: Aja Jung izrekla podatke izvučene iz konteksta

Kultura 28. avg 202014:33 > 14:37
Fonet

Ministarstvo kulture saopštilo je da je osnivačica Beogradskog festivala igre Aja Jung o finansijama koje festival dobija od Ministarstva izrekla sudove na osnovu podataka koji su izvučeni iz konteksta i koji javnost mogu da dovedu u zabludu.

POVEZANE VESTI

U saopštenju se navodi da je Aja Jung te sudove iznela „u svom prepoznatljivom maniru“.

Navodi se da je Komisija za umetničku igru imajući u vidu pomeranje termina i veliku neizvesnost da li će festival biti održan zbog alarmantne situacije opredelila 1,1 milion dinara, smatrajući to za iznos adekvatan okolnostima.

„Jung navodi da je opredeljeni iznos 10 puta manji u odnosu na izdvajanja nekih ‘prethodnih komisija’, slučajno ili namerno propustivši da primeti da je ukupan budžet za kulturu smanjen, pa tako i sredstva namenjena konkursima, kao i da prilikom rada Komisija nije imala precizan uvid da li i u kom formatu će BFI biti održan“, ističe se u saopštenju.

Napominje se da je 2017. i 2018. za BFI Ministarstvo odvojilo po 11,5 miliona dinara, a 2019. godine 12 miliona, a da je ukupan budžet za umetničku igru od 2016. do 2019. iznosio 99 miliona dinara, od čega je BFI dobio 47 miliona, odnosno 47,47 odsto.

Saopštenje je potpisala v.d. pomoćnica ministra kulture i informisanja Ivana Dedić.