Izložba Vladimira Veličkovića na dve lokacije ARTE galerije do sredine oktobra

Kultura 27. avg 202012:55 > 13:28
Izvor: ARTE galerija

Izložba "Omaž Vladimiru Veličkoviću", povodom godinu dana od slikarove smrti, biće održana na dve lokacije ARTE galerije u Beogradu (Kralja Milana 3 i Andrićev venac 12). Zbog trenutne situacije sa koronavirusom, zvaničnog otvaranja neće biti, a izložba će biti otvorena do polovine oktobra, najavila je ARTE galerija.

Radovi, iz privatnih kolekcija, koje će publika imati priliku da vidi, pregled su stvaralaštva Vladimira Veličkovića u periodu između šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog veka. Više od 35 dela izvedenih u tehnikama ulje na platnu, tuš na marufleu i grafici, istovremeni su prikaz tragedije i nade od kojih je satkan život, navodi se u saopštenju ARTE galerije.

Teme i motivi koji se mogu sagledati ovom prilikom, vrlo jasno prikazuju ključne faze Veličkovićevog stvaralašvta i odraz su tipičnosti koje se za njega vezuju. Ono što je izuzetno simptomatično za Veličkovićev rad odnosi se na veliki format koji sam autor karakteriše kao svoju “boljku”. Posetioci će, između ostalog, moći da vide i Veličkovićev autoportret Pas br.23 – varijacije na temu autoportreta, iz 1972, zatim triptih Tri faze skoka iz 1975, i crtež, za taj medij, monumentalnog formata, koji je izveden tušem.

Veličkovićeva (umetnička) misija i misao, koja je jasno vidljiva u svakom centimetru kvadratnog platna, odnosi se na čovekovu sudbinu. Umešnost savladavanja velikih formata, Veličković iskazuje pronalaženjem optimalnih rešenja, koja su vešti spoj i jasna distinkcija opozicionih parova enterijer – intimizam i eksterijer – apokaliptični pejzaž.

Aktivno deluje i postavlja pitanja – šta je čovekovo rađanje, šta je njegov život i šta je njegova smrt, sa sveprisutnim apostrofiranjem nasilja i agresivnosti koja “čuči” u svakom čoveku kao jedna od njegovih suštinskih osobina. Taj teg, prikačen za nogu svakog pojedinca, predstavlja stalno opterećenje i usud koji nas ne zaobilazi, navodi se u saopštenju.