Još jedna oštra polemika Aje Jung i ministra Vukosavljevića

Kultura 25. avg 202021:02 > 21:07
N1

Istorija nesporazuma direktorke Beogradskog festivala igre (BFI) Aje Jung i ministra kulture Vladana Vukosavljevića traje koliko i njegov mandat na mestu ministra kulture i informisanja, skoro pune četiri godine, piše portal Nova.rs. Jung ovog puta poručuje ministru: "Putuj majstore i ne okreći se", dok Vukosavljević direktorki uzvraća da ne može "prečicama i mimo zakona" doći do budžetskog novca.

Najnovije javno dopisivanje Jung i Vukosavljevića desilo se nakon njenog intervjua novosadskom “Dnevniku” u kom je kritikovala rad Ministarstva tokom pandemije (“za to vreme, mi smo još jednom shvatili da Srbija nema ministra kulture, dok je malobrojne umetničke inicijative poništio uspeh vašara u Jagodini, a bez teksta ostavio nastup beogradske Opere na pijaci. Desio nam se i jalov, ali odvažno skup pokušaj da se od sportskog stadiona napravi pozorište”), podseća Nova.rs.

Ministar se osetio prozvanim i uzvratio pismom u istom glasilu.

POVEZANE VESTI

“Obaveštavmo Jungovu da da Srbija i te kako ima I Ministarstvo i ministra kulture, ali nažalost ima i osobe poput nje, koje uporno misle da da se do budžetskog novca može doći prečicama i mimo zakona”, napisao je Vukosavljević između ostalog.

Usledio je odgovor Aje Jung na njenom Fejsbuk profilu.

“Na tekst intervjua u ‘Dnevniku’, reagovao je srpski ministar kulture. Tvrdi da ministra imamo. Javio se. On je taj! Za četiri godine i kusur, dvoumim se da li će ostati upamćen po otvaranju Kulturnog centra u Pekingu uz gusle (koji je odmah po otvaranju uspešno i zauvek zamandaljen), po govorima ispred praznog srpskog paviljona u Veneciji, po nekim vrednim slikama koje su nestale… ili stranicama iz Jevanđelja za koje je sam izmislio trampu. Doduše, ne treba potcenjivati pesničke minijature koje su ga svrstavale među prave ljubitelje kulture i borce za ćirilicu. Pamtićemo ga i po literarnim sastavima u kojima se uvredama brani od jednog beogradskog reditelja, od novinarke NIN-a, od direktorke Službenog glasnika, ili od Aje Jung. E, pa putuj ‘majstore’ i ne okreći se! Ono što ostavljaš iza sebe, ne mogu ni tri generacije da poprave. Sram te bilo”, poručila je direktorka BFI.

Ministar kulture ubrzo je reagovao, i to pismom redakciji portala Nova.rs.

“Poštovana gospođo Jung, podsećam vas da vi i ja nikada nismo bili ‘na ti’, niti bi to bilo moguće u datim okolnostima. Teško mi je da vam objasnim zašto je takvo obraćanje u suštini prostačko. Za propuste u svom vaspitanju i opštem obrazovanju morali biste da se obratite onima koji su doprineli da se nađete u ovako zapuštenom stanju. Kako god bilo, podsećam vas da novac od Ministarstva kulture i informisanja niste i nećete dobijati na nezakonit način. Razumem vašu eventualnu duševnu patnju zbog toga, ali te se okolnosti ni ubuduće neće promeniti. Čak ni ako promenite ime i prezime, što je vaše zakonsko pravo“, naveo je Vukosavljević.

Aja Jung je direktorka Beogradskog festivala igre (BFI) i odbornica u Skupštini grada Beograda. Ovogodišnji BFI bi trebalo da bude održan od septembra do novembra u Beogradu i Novom Sadu.