Sezona u Srpskom narodnom pozorištu počinje koncertom za zdravstvene radnike

Kultura 24. avg. 202014:55 > 15:01
Podeli:
Izvor: Anadolija/ Aleksandar Jovanović

Opera novosadskog Srpskog narodnog pozorišta otvoriće 160. jubilarnu sezonu u petak, 28. avgusta, kocertom "Priče koje pokreću", na kojem će više od 40 muzičara i devet solista Opere izvesti vanvremenska dela operskih klasika, najavljeno je iz ovog pozorišta.

Koncert će biti održan na otvorenom, na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, sa početkom u 20.30 časova.

Na istom mestu, ali 29. maja, Opera je koncertom završila 159. sezonu posle više od dva meseca rada „na distanci“ u vreme vanrednog stanja izavanog pandemijom koronavirusa.

Koncert kojim se otvara sezona je organizovan, pre svega, za zdravstvene radnike iz cele Vojvodine, za koje su rezervisana mesta na samom platou ispred Srpskog narodnog pozorišta.

Muzičari i solisti oživeće priče Bizeove „Karmen“ kroz čuvenu ariju toreadora, potom će publiku provesti kroz „Labudovo jezero“, sve do „Trubadura“ ili „Fausta“, koji je zasijao prošle operske sezone. Predviđeno je da koncert traje više od jedan čas, a publiku će voditi tri dirigenta i to Aleksandar Kojić, Ana Zorana Brajević i gost iz Argentine, Luiz Gorelik, koji je 2008. godine već dirigovao u Srpskom narodnom pozorištu.

Direktor Opere Aleksandar Stankov rekao je da je pripremljen ambiciozan repertoar koji će u nešto više od sat vremena pokazati šta je Opera Srpskog narodnog pozorišta, ali i šta je čeka naredne sezone. Stankov je dodao da je ova godina ukazala Operi da mora biti inovativna.

„Ova godina naučila nas je da moramo biti inovativni, te da se moramo prilagođavati vremenu i uslovima. Posebno da moramo sklapati partnerstva sa društveno odgovornim kompanijama koje će podržati kulturu i kada ceo svet stane“, istakao je Stankov i ukazao da će zbog toga biti neophodna i potpuna reorganizacija posla u Operi, kao i uslova izvođenja i proba.

Prema njegovim rečima, Opera je u vanrednom stanju i tokom pandemije pokazala da kultura ne sme stati ni u kakvim okolnostima.

„Sve što smo radili tokom vanrednog stanja i pandemije još jednom nam je pokazalo da kultura ne sme da stane i da ona mora pronaći put do publike i u najtežim uslovima“, poručio je Stankov.

Poznata italijanska kancona „Bela ćao“, u izvođenju Opere Srpskog narodnog pozorišta, obišla je svet tokom pandemije koronavirusa.

Opera Srpskog narodnog pozorišta je tokom vanrednog stanja čitav Novi Sad i njegove kvartove pretvarala u male pozornice, na oduševljenje publike na prozorima, terasama i ulicama.