Poznati francuski glumac Žan Mark Bar kao general Foš u seriji "Kralj"

Kultura 15. avg 202022:22 > 22:24
Podeli:
Izvor: Dragan Mujan/Nova.rs

Glumac Žan Mark Bar, zvezda "Velikog plavetnila", "Evrope" i brojnih drugih američkih i evropskih filmova, snimio je svoje prve scene za seriju "Kralj" u režiji Zdravka Šotre, gde igra francuskog generala Ferdinanda Foša.

„Pre dva dana sam stigao u Beograd. Uloga mi je veoma zanimljiva i izuzetno sam zadovoljan time kako prolazi snimanje“, rekao je glumac Žan Mark Bar, prenosi Nova.rs.

Francusko-američki glumac, najpoznatiji po ulozi Žaka Majola u svetskom filmskom hitu „Veliko plavetnilo“ (Big Blue, 1988), u kom je igrao sa Rozanom Arket i Žanom Renoom, kao i po ulogama u ostvarenjima reditelja Larsa fon Trira „Evropa“ (1992), „Kroz talase“ (Breaking the Waves, 1996), „Ples u tami“ (Dancer in The Dark, 2000), „Dogvil“ (2004), „Manderlej“ (2005) i „Nimfomanka“ (Nimphomaniac, 2013), i privatno je vezan za Beograd.

POVEZANE VESTI:

Bio je 17 godina u braku sa pijanistkinjom i kompozitorkom Irinom Dečermić, sa kojom je i danas u prijateljskim odnosima, a pre pet godina je zajedno sa njom i njenim sadašnjim mužem, glumcem Goranom Šušljikom, učestvovao u predstavi „Krojcerova sonata“ u Madlenijanumu. Pre toga igrao je i u filmu „Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem“ (2011) Bojana Vuletića.   

Međutim, uloga koja mu je poverena u seriji „Kralj“ u režiji Zdravka Šotre prilično je drugačija od svega što je do sada radio. Žan Mark Bar, inače sin pripadnika američke vojske, koji kao mladić nije želeo da pođe očevim stopama, u seriji igra francuskog generala Ferdinanda Foša, maršala iz Prvog svetskog rata.  

Istorijski Foš se, nakon što je u martu 1918. godine postao vrhovni komandant savezničkih snaga, zalagao za postavljanje težih uslova Nemačkoj da bi se ta zemlja „onesposobila da ponovo bude pretnja Francuskoj“. U istorijskim knjigama ponavljaju se Fošove reči koje je navodno rekao nezadovoljan Versajskim sporazumom: „Ovo nije mir. Ovo je primirje na dvadeset godina“.  

Žan Mark Bar proveo je dan u uniformi francuskog generala, snimajući u centru Beograda scene za seriju po romanu Vuka Draškovića „Aleksandar od Jugoslavije“.  

„Igram generala Foša, koji je tu da pomogne Aleksandru da postane kralj“, rekao je Žan Mark Bar u pauzi snimanja scena sa Ljubomirom Bulajićem, koji igra naslovnu ulogu.  

Poznati glumac imaće, kako navode u ekipi, ukupno dva snimajuća dana.  

„Žan Mark Bar je vrhunski profesionalac i dobar je čovek. Te dve stvari očigledno idu jedna s drugom. Ulazimo polako u završnicu snimanja. Trebalo bi da snimanje privedemo kraju početkom septembra, ali videćemo. Nadamo se da nam situacija sa koronavirusom neće pokvariti planove“, rekao je Zdravko Šotra.

Serija Kralj, reditelja i scenariste Zdravka Šotre, snima se u produkciji kompanije „United Media“. Imaće 15 epizoda, a prema njoj će nastati i film. Biće emitovana na kanalu Nova S.