Stiže nova "Nečista krv" u režiji Milutina Petrovića sa Bjelom u glavnoj ulozi

Kultura 13. avg 202011:52 > 11:57
Filip Andrejević, This and That Productions

Nakon višemesečnih priprema, u Ripnju podno Avale je počelo snimanje ambicioznog filmskog projekta zasnovanog na književnom opusu Bore Stankovića. Film radnog naziva "Hadžijino zvono“ režira Milutin Petrović, a po scenariju Vojislava Nanovića i Milene Marković, saopšteno je iz Filmskog centa Srbije koji je podržao razvoj i produkciju ovog filma.

„Hadžijino zvono“ govori o propasti stare srpske gazdinske porodice kroz koju paralelno pratimo slabljenje Osmanske imperije i stvaranje mlade srpske kneževine. Lik Hadži Trifuna tumači iskusni Dragan Bjelogrlić, dok su uloge njegovih sinova Mite i Jovče pripale mladim glumcima u usponu Marku Grabežu i Nedimu Neziroviću. Prvog dana snimanja Grabežove partnerke su bile Nela Mihajlovic (Kata) i Teodora Dragićević (Stojna).

Filip Andrejević, This and That Productions

Istovremeno kad i film, biće snimljena i serija „Nečista krv“. Prvu verziju scenarija za seriju je pre četiri decenije napisao Vojislav Nanović (1922–1983) koji je pripovetke, drame i romane Bore Stankovića povezao u razgranatu porodičnu sagu koja obuhvata period od 40 godina. Milena Marković je adaptirala prve tri epizode u scenario za film, dok su na preostalim epizodama radili mladi scenaristi Dejan Prćić i Katarina Mitrović.

Prvih pet epizoda i film režira Milutin Petrović, a njegovi ključni saradnici su direktor fotografije Erol Zubčević i montažer Petar Jakonić.

Filip Andrejević, This and That Productions

Drugih pet epizoda režira Goran Stanković, a sa njim će sarađivati direktor fotografije Aleksandar Karaulić i montažer Uroš Maksimović. Poznati scenograf Milenko Mile Jeremić i njegov tim su za potrebe snimanja izgradili repliku devetnaestovekovnog Vranja, a u autorskoj ekipi ovog projekta nalaze se kostimografkinja Marina Medenica, maskerka Dušica Vuksanović, kompozitor Aleksa Ranđelović…

Direktor filma i serije je Ivan Krstović, Saša Radojević je urednik serije, a projekat nastaje u produkciji produkcijske kuće „This and That Productions“ na čijem je čelu Snežana van Hauvelingen (film i serija) i RTS-a (serija), kao i uz podršku FCS-a i MEDIA programa. Planirano je da snimanje traje 84 dana i očekuje se da film „Hadžijino zvono“ pred publiku stigne tokom 2021. godine.

Filip Andrejević, This and That Productions