Mads Mikelsen dobitnik nagrade Počasno Srce Sarajeva

Kultura 07. avg 202014:24 > 16:00
ALBERTO PIZZOLI / AFP

Danski glumac Mads Mikelsen dobitnik je nagrade Počasno Srce Sarajeva u okviru 26. Sarajevo Film Festivala. Nagrada se dodeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Tokom festivala, Mikelsen će održati "Masterclass", koji će festivalska publika biti u prilici da pogleda onlajn, na platformi ondemand.sff.ba.

Program Masterclass razgovora Sarajevo Film Festivala realizuje se u saradnji sa uglednim filmskim magazinom Variety i biće dostupan širom sveta preko Variety Streaming Rooma.

Mads Mikelsen je rođen 1965. godine u Danskoj, gde je stekao obrazovanje u Školi dramskog teatra u Arhusu. Glumac, poreklom iz Kopenhagena, je svoju profesionalnu karijeru započeo kao gimnastičar i plesač, postojano radeći na pozorišnim, televizijskim i filmskim projektima, da bi konačno postao najveća muška zvezda u Danskoj i Skandinaviji.

Mikelsenov filmski debi je bila glavna uloga u uspešnoj internacionalnoj krimi drami „Diler“ iz 1996. godine, prvom delu trilogije koju je režirao Nikolas Vinding Refn. Istu ulogu opakog dilera i narkomana je reprizirao u željno iščekivanom nastavku „Krv na mojim rukama: Diler 2”. Za ovu ulogu je primio nagradu Robert za najboljeg glumca od Danske filmske akademije i nagradu Bodil za najboljeg glumca od Danskog udruženja filmskih kritičara.

Mikelsen je 2006. odigrao ulogu glavnog negativca pod imenom Le Chiffre u filmu o Bondu „Kazino Rojal“. Film je dobio pozitivne kritike i ostvario globalnu zaradu preko 594 miliona dolara, čime je preuzeo titulu filma o Bondu sa najvećom zaradom. Iste godine, Mikkelsen je odigrao glavnu ulogu u, za Oskara nominovanom filmu, „Posle venčanja“, u režiji dobitnice Oskara za režiju Suzane Bir.

Tri godine kasnije je ponovo udružio snage s danskim rediteljem Nikolasom Vindingom Refnom u filmu „Uspon Valhale“. Premijera filma je održana na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

Kao Drako u fantastičnoj 3D avanturi „Sudar titana“ je nastupio 2010. Film je režirao Luj Leterije, dok je za distribuciju bio zadužen Warner Brothers. 2011. Mikkelsen je odigrao ulogu Rošfora u 3D adaptaciji „Tri musketara“, u režiji Pola W.S. Andersona.

U filmu „Kraljevska afera“, Mikelsen je igrao ulogu Johana Friedriha Struensea, nemačkog lekara koji je stekao poverenje duševno obolelog Kralja Kristijana VII, da bi zatim imao ljubavnu aferu sa njegovom suprugom, kraljicom Karoline Matildom. Ovaj istorijski film, koji je napisao i režirao Nikolaj Arcel, je premijerno prikazan u takmičarskom programu 62. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu 2012. i na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu 2012. godine.

Na Filmskom festivalu u Kanu 2012. godine, Mads Mikelsen je primio nagradu za najboljeg glumca za ulogu u filmu „Lov“ Tomasa Vinterberga. U njemu, Mikelsen igra vaspitača u vrtiću u malom danskom selu, kojeg pogrešno optuže za zlostavljanje dece. Nakon premijere u Kanu, film je iste godine prikazan na Filmskom festivalu u Teljurajdu i Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a od proleća 2013. distribuira ga kompanija Magnolia Pictures.

Mikelsen je nastupio i u filmu „Neizbežna smrt Čarlija Kantrimena“ u ulozi Najdžela, nasilnog kriminalnog bosa. U režiji Fredrika Bonda, film je premijerno prikazan u januaru 2013. na Sundance Film Festivalu, a prikazan je i u sklopu takmičarskog programa na 63. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu u februaru 2013. godine.

Mads Mikelsen je posebno poznat po ulozi u seriji „Hanibal“ (2013-2015), koju je za NBC kreirao Brajan Fuler. U seriji Mikelsen igra uspešnog psihologa i sociopatskog serijskog ubicu dr. Hanibala Lektora, zasnovanog na liku iz romana Tomasa Harisa.

Mikelsen je za svoj rad dobio posebno priznanje kada je imenovan za člana prestižnog žirija na Filmskom festivalu u Kanu 2016. godine. Iste godine se pojavljuje i u „Rogue One: Priča iz Ratova zvezda“ i u Marvelovom filmu „Dr. Strange“. 2017. je snimio triler pod nazivom „Arktik“, u kojem igra glavnu ulogu. Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Kanu u maju 2018.

Mikelsen je igrao vodeću ulogu u adaptaciji stripa „Polar“, u režiji Jonasa Akerlunda, objavljenoj na Netflixu 2019. godine. Pojavljuje se u glavnoj ulozi u filmu “Još jedna runda” Tomasa Vinterberga, koji se našao u ovogodišnjoj selekciji Filmskog festivala u Kanu.

Premijera američkog naučnofantastičnog filma „Haos hoda“ sa Mikelsenom u jednoj od glavnih uloga se očekuje 2021. godine.