Retki eksponati iz doba Nemanjića do kraja avgusta u Istorijskom muzeju Srbije

Kultura 29. jul 202015:46 > 15:58
Google street view

Istorijski muzej Srbije pozvao je publiku da do kraja avgusta poseti izložbu "Kraljevi i svetitelji srpski", uz jedinstvenu priliku da vidi kivot kralja Stefana Dečanskog, koji se iznosi pred javnost samo u posebnim prilikama.

Posetioci će imati priliku da vide i rukopise od izuzetnog značaja, poput Sintagme Matije Vlastara, nastale u Zeti sredinom 15. veka, kao i Žitije Stefana Dečanskog sa Službom Stefanu Dečanskom od Grigorija Camblaka iz 16. veka.

Ti eksponati će potom biti vraćeni matičnoj instituciji – Muzeju Srpske pravoslavne crkve, čijom ljubaznošću su ove pozajmice produžene do kraja avgusta, navedeno je u saopštenju.

Izložba „Kraljevi i svetitelji srpski“, autorke Vanje Vuksan, biće otvorena do 20. novembra tekuće godine, a posetioci će i dalje moći da vide brojne dragocenosti, koje svedoče o najznačajnijoj srpskoj srednjovekovnoj dinastiji Nemanjić i epohi koja joj je prethodila.

Posetioci će moći da vide jedan od najvrednijih predmeta u Istorijskom muzeju Srbije – pečatnjak kneza Strojimira, vladara prednemanjićke epohe, deo kamenog trona cara Dušana iz manastira Studenica, parapetnu ploču iz Deževe, deo zbirke Muzeja „Ras” u Novom Pazaru, prvu Dečansku hrisovulju, osnivačku povelju manastira Dečani iz 1330. koja se čuva u Arhivu Srbije i mnoge druge značajne predmete, dodaje se u saopštenju.