Laušević na setu "Kralja": Istorija koja se ne nauči i ne savlada, ponavlja se

Kultura 28. jul 202016:15 > 29. jul 2020 08:38
Podeli:
Izvor: N1

Na snimanju serije "Kralj" u režiji Zdravka Šotre, prve scene imao je i glumac Žarko Laušević. Ekipa N1 je na setu sa glumcem razgovarala o liku kojeg tumači u ovoj seriji - crnogorskog kralja Nikolu, ali i o tome koliko je važno poznavati istoriju i svoje kulturno nasleđe.

Istorija koja se ne nauči i ne savlada, ponavlja se, kaže Žarko Laušević. U seriji o kralju Aleksandru Karađorđeviću, za koju je scenario napisan po romanu Vuka Draškovića, on igra lik Nikole Prvog Petrovića, vladara Crne Gore.

POVEZANE VESTI

„Roman i realizacija čitave serije bazirani su uglavnom na istorijskim činjenicama… a trudili smo se da podatke koje istorija nema na pošten način rekonstruišemo i tako prikažemo“, rekao je on, govoreći i o radu na ovoj ulozi.

„Ja sam rodom sa Cetinja, moj otac je bio direktor Muzeja kralja Nikole na Cetinju i detinjstvo me vezuje za tu zgradu u kojoj je on živeo. Celog života sam se bavio istorijom, zanimljivo mi je uvek to bilo. I ovo što radim ovde u saradnji sa Šotrom i čitavom ekipom, jeste proizvod tog iskustva, i mog ličnog i onoga što je istorija saznala. Sam lik i ličnost kralja Nikole još uvek nisu dobili pravo mesto u istoriji, nije rasvetljena dovoljno i još uvek se koristi za razna prepucavanja. Potreban je ozbiljniji sud da se njegova uloga sagleda početkom XX veka, i da njegov poslednji period koji je i odlučio njegovu sudbinu i bitno i uticao na to da su posle toga Karađorđevići preuzeli kormilo nad novom državom, a Petrovići otišli u ropotarnicu istorije. Presurovo je, mislim, kažnjen za neke diplomatske grehe koji su nesumnjivi, ali činejnica je opet i da je ovo naša vizura, vizura ove serije, a da li će se nekome dopasti ili neće, videćemo“, objašnjava glumac.

Zanimljivo je tražiti se po istorijskim čitankama i rušiti predrasude, kaže Laušević upitan koliko su mu važne uloge istorijskih ličnosti.

Odatle ide interesovanje i za istorijski tok od kraja Prvog svetskog rata do uspostavljanja nove države u priči o kralju Aleksandru Karađorđeviću.

„Verovatno zato što je to, pogotovo za nas starije, bio prećutkivani period. Zato što smo odrastali smo, ja makar, uz istoriju koja je počinjala ’45 godine, sve prethodno bilo nam je nesto i loše i tako nam je prezentovano.. ali bilo je i dobrih i loših stvari, ali o svima njima se mora govoriti“, navodi.

U glumačkoj ekipi su pored Žarka Lauševića, i Vesna Čipčić, koja igra Milenu, suprugu kralja Nikole, Ljubomir Bulajić koji tumači lik kralja Aleksandra, Tamara Aleksić u ulozi kraljice Marije, Branislav Lečić kao Nikola Pašić, dok Nikola Kojo igra lik Ivana Meštrovića.

Snimanje ove serije prvobitno je bilo odloženo zbog vanrednog stanja i širenja koronavirusa, a krajem maja počelo je, ali pod posebnim merama zaštite. A šta o pandemiji i promenama koje nam je u živote svima donela misli poznati glumac, koji je nedavno doputovao iz Njujorka?

„Tamo je isto tako bilo jako teško nekoliko meseci… I to ide  u talasima.. gde će biti dalje, ne znamo, ostaje nam da se pazimo, čuvamo. Proći će..“, kaže.

Serija Kralj, reditelja i scenariste Zdravka Šotre, snima se u produkciji kompanije „United Media“. Imaće 15 epizoda, a prema njoj će nastati i film. Biće emitovana na kanalu Nova S.