SANU: Slučaj Aja Sofije je paradigma situacije u kojoj se nalazi svet

Kultura 17. jul 202014:21 > 14:26
Izvor: Pixabay.com

Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti ocenio je da slučaj Aja Sofije predstavlja paradigmu situacije u kojoj se nalazi svet.

POVEZANE VESTI

U saopštenju SANU se ističe da poništavanje odluke o tome da je Sveta Sofija muzej, pogotovo što je praćena drugim sličnim zahtevima u Tuskoj, „izbija oslonu tačku ose kulturnog sinkretizma i zajedničkog nasleđa različitih svetova, međusobno ih udaljava i preti novim nerazumevanjima i zatvaranjima pred drugima“.

„SANU ne može da ne izrazi svoju duboku zabrinutost zbog ovakvog razvoja događaja, pogotovu kad se imaju u vidu iskustva i kretanja koja utiču i na sudbinu našeg naroda i njegove baštine“, naglašava se u saopštenju.

Ističe se da je pre oko 90 godina vizionar i tvorac moderne Turske, Kemal-paša Ataturk, shvatio vanvremensku i opštu simboliku Aja Sofije u kojem se osećao puls mnogih civilizacija.

„Da bi svojoj viziji dao sadržinu i učinio je zajedničkom, svetskim spomenikom kulture, što će četrdesetak godina kasnije ozvaničiti i UNESKO, i mesto naših susreta i proučavanja tih vanvremenski kulturnih vrednosti, stvorio je svetski muzej, kao isijavajuće stecište neprolaznosti ljudskog genija“, naveo je SANU.