ULUS strahuje za sudbinu "Cvijete Zuzorić": Da li će i dalje služiti umetnicima?

Kultura 16. jul. 202021:37 > 21:44
Podeli:
Izvor: N1

Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) izrazilo je bojazan za sudbinu Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić" na Kalemegdanu povodom najave beogradskih vlasti o rekonstrukciji tog zdanja, jer o tome nema bilo kakve zvanične informacije, iako u njemu deluje već gotovo čitav vek.

„Pribojavamo se za budućnost Umetničkog paviljona ‘Cvijeta Zuzorić’, jer smo samo iz medija čuli za plan o rekonstrukciji… Pokušavali smo da dođemo do uvida u planove, ali nismo uspeli“, rekla je 13. jula na konferenciji za novinare Milica Ružičić, koordinatorka radne grupe ULUS-a za prostore i predsednica Odbora Vajarske sekcije tog udruženja, piše Seecult.

Nakon što je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić nedavno najavio otvaranje tendera za izvođača radova na projektu rekonstrukcije „Cvijete“, ULUS strahuje da neće moći da se vrati u to zdanje, koje je i izgrađeno svojevremeno na njegovu inicijativu. „Plašimo se da će nam Paviljon biti oduzet. Borićemo se svim sredstvima da se to ne desi“, rekla je Milica Ružičić, napominjući da se ULUS o budućim planovima za UP „Cvijeta Zuzorić“ informiše isključivo preko medija, a prema najavi Vesića, može se zaključiti da je plan o rekonstrukciji već završen i usvojen.

Iako je ULUS prosledio tim povodom različite zahteve nadležnima, još uvek nije dobilo na uvid, niti je na bilo koji način konsultovano u vezi izrade projekta. S obzirom da nije bio uključen niti u jedan segment procesa rada na planu rekonstrukcije svog matičnog sedišta, ULUS sumnja u planiranu namenu tog zdanja nakon rekonstrukcije, strahujući da li će i dalje služiti umetnicima, a posebno tom udruženju koje, kao najveće i najstarije te vrste u zemlji, zastupa više od 2.500 likovnih umetnika, od kojih je oko 570 u statusu samostalnih.

Izvor : N1

Bez dovoljno jasnih i konkretnih informacija u vezi sa rekonstrukcijom, nova uprava ULUS-a uveliko planira svoj program za dugoročni period – u planu je pokretanje Bijenala mladih kao regionalne manifestacije, te novi koncepti tradicionalnih izložbi, popu nedavno održane Prolećne i predstojeće Jesenje. Novi su i debatni programi koji imaju za cilj da ispitaju današnje mesto umetnika i umetnosti u društvu i otvore goruće teme vezane za sistem proizvodnje umetnosti.

„Naše nade položene su u to da će nadležene institucije i državni organi prepoznati značaj ULUS-a za lokalnu i nacionalnu kulturu. Nadamo se da će organizacionoj strukturi trenutnog rukovodstva udruženja, koje aktivno ulaže veliku enegriju na unapređenje uslova rada umetnika i podizanju kvaliteta kulturne i umetničke ponude, prepoznati partnera kada je u pitanju projekat rekonstrukcije njihovog doma, Umetničkog paviljona“, poručio je ULUS, koji nije dobio od gradskih vlasti nov ugovor o produženju korišćenja „Cvijete“, niti zna, kako je rekla Milica Ružičić, da li će ga dobiti. Ujedno, ULUS nema bilo kakav alternativni prostor.

Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“ izgrađen je 1928. godine upravo na inicijativu Udruženja likovnih umetnika (ULU), suštinskog prethodnika današnjeg ULUS-a, koja potiče iz 1921. godine. Na osnovu te inicijative formirano je Društvo ljubitelja umetnosti „Cvijeta Zuzorić“ koje se bavilo prikupljanjem donacija da bi se ta zamisao sprovela u delo.

Od kraja 1928. godine do danas, u kontinuitetu se (ne računajući period Drugog svetskog rata), u „Cvijeti“ se realizuje program Udruženja likovnih umetnika, a neke od izložbi, poput Jesenje i Prolećne, među najstarijima su na prostoru bivše Jugoslavije. Uz te izložbe sa najdužom tradicijom, i mnoge druge su u poslednjih 70-ak i više godina postale tradicionalne, poput Trijenala crteža i male plastike, Trijenala grafike itd.

Paviljon „Cvijeta Zuzorić“ je, osim ULUS-a, i sedište srpske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA Srbija) i Udruženja srpskih umetnika LADA, koje je osnovano još 1904. godine. Takođe, ima i dugogodišnju saradnju sa Muzičkom omladinom, koja organizuje redovne programe klasične muzike u tom prostoru.