"Drajv in" izložba Van Goga u Torontu

Kultura 06. jul 202011:04 > 11:09
Podeli:
Izvor: AFP/Cole Burston

Dok su neki muzeji morali da otkažu ili odlože dugo planirane izložbe, organizatori Van Gogove izložbe u Torontu došli su na novu ideju - "drajv in" opciju.

„Morali smo biti kreativni zbog koronavirusa“, rekao je Kori Ros, jedan od organizatora izložbe koja je trebalo da bude otvorena u maju, ali je odložena zbog pandemije.

Pošto je najveći kanadski grad izašao iz karantine, izložba je otvorena u dvema prostorijama ogromnog skladiša. Oni koji žele da je obiđu hodajući, moraće da se drže na tlu ucrtanih krugova s razmakom, zbog fizičke distance, a ostali se u zgradu mogu uvesti automobilom.

Razgledanje umetnosti iz automobila pružiće sigurnost ljudima koji pripadaju rizičnim grupama ili se jednostavno boje virusa. A to će biti jedinstveno iskustvo, rekao je Ros.

Izvor : AFP/Cole Burston

Izložba je postavljena u saradnji s autorima vrlo popularne izložbe „Van Gog, Zvezdano veče“, koja je prošle godine organizovana u pariskome umetničkom centru Atelje Lumijer.

Izložba u Torontu ima sličan, digitalan koncept – radovi slavnoga holandskog slikara projektuju se u visokoj rezoluciji na zidovima i na tlu.

Skladište može da primi deset automobila odjednom. Naravno, motori moraju biti ugašeni, a slike su postavljene tako da ih ljudi mogu videti kroz vetrobransko staklo.

Izvor : AFP/Cole Burston