Otkriven spomenik knezu Lazaru u Ćupriji

Kultura 28. jun. 202017:28 > 17:41
Podeli:
Izvor: TANJUG / DUSAN ANICIC

U Ćupriji je u nedelju, na Vidovdan, svečano otkriven i osveštan spomenik knezu Lazaru, koji se nalazi na kružnom toku, na ulazu u grad kod autoputa.

Bronzana statua je visoka 7,5 metara i teška je pet tona, a zajedno sa postamentom spomenik je visok oko 15 metara.

Knez Lazar rukom pokazuje na manastir Ravanicu, zadužbinu koju je podigao, gde se i danas nalaze njegove mošti.

Spomenik je delo akademskog vajara Miroljuba Stamenkovića, a sličan njegov rad nalazi se i u Kosovskoj Mitrovici.

„Danas, na Vidovdan, Srbija se još jednom poklanja Knezu Lazaru. Za nekoliko godina slika Ćuprije sa ovog mesta biće potpuno drugačija. Tamo gde vodi put ka manastiru Ravanica naći će se nova Industrijska zona sa novim fabrikama, novim tržnim centrima i zabavnim parkovima“, rekao je predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić.

Naveo je i da će spomenik doprineti boljoj turističkoj ponudi Ćuprije.

„Želimo da privučemo sve one koji autoputem prolaze ovde, da svrate u naš grad, vide spomenik i posete manastir Ravanicu. Ovo je najveći sapomenik u Srbiji. Knez Lazar je izgubio život na Kosovu, a u Ravanici kreće njegov duhovni život“, rekao je Erić.

On je naglasio da će intenzivniji privredni rast, uz rešenje problema nezaposlenosti u Ćupriji i Pomoravlju, u opštinski budžet doneti više sredstava.

„To će nam omogućiti da više investiramo u obrazovanje bez čega nema bržeg razvoja, da unapredimo rad kulturnih institucija, da više izdvajamo za sport, da društveni standard podignemo na viši nivo“, kazao je Erić.

Naveo je i da je lokalna samouprava nedavno rekonstruisala put od Ćuprije do Ravanice, a napravljena su i parking mesta za automobile i autobuse kod manastira.

„Pravimo veliku industrijsku zonu kod Dobričeva i već smo u pregovorima sa nekim investitorima. Vlada Srbije je ovu lokaciju postavila kao najvažniju za centralnu Srbiju jer imamo 700 hektara pored autoputa. To će mnogo značiti za privredni razvoj celog Pomoravlja,“ istakao je Erić.

Svečanosti je prisustvovalo rukovodstvo grada, predstavnici društvenog i političkog života Ćuprije, sveštenstvo i građani.