Ministar kulture pisao zvaničnicima UNESCO zbog radova u zoni manastira Dečani

Kultura 19. jun 202016:40 > 16:41
Podeli:
Izvor: Armend NIMANI / AFP

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević obratio se pismom zvaničnicima UNESCO-a "povodom nezakonitih radova na putu u neposrednoj blizini zaštićene zone manastira Visoki Dečani, koji su nedavno nastavljeni uprkos prekidu uslovljenom reakcijom međunarodne zajednice", saopšteno je iz Ministarstva.

U pismu se navodi „da se put gradi u zaštićenoj zoni manastira upisanog u Listu svetske kulturne baštine, kao i u Listu ugrožene svetske kulturne baštine, te se u tom kontekstu dodatno narušava već ugrožena sigurnost tog spomenike srpske kulture iz 14. veka od neprocenjivog značaja za svetsko kulturno nasleđe“.

„Prenamena lokalnog seoskog puta u dužini od deset kilometara u prometan drumski put prouzrokovaće drastično povećanje saobraćaja, što podrazumeva povećanje vibracija, zagađenja i buke, što će dodatno ugroziti zaštitu manastira, koja se već suočava sa brojnim problemima“, naveo je Vukosavljević u pismu.

U saopštenju Ministarstva se navodi i da je „poznato da je Evropska unija finansirala izgradnju drumskog puta severno od Dečana u dužini od 17 kilometara, što, između ostalog, govori u prilog činjenici da je izgradnja puta tik pored manastira upisanog u Listu svetske kulturne baštine nepotreban i štetan akt“.

Vukosavljević je pozvao nadležne da reaguju shodno navedenim činjenicama, „a u skladu sa principima zaštite objekta kulturnog nasleđa zasnovanim na medjunarodnim konvencijama, a posebno na Кonvenciji o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine“.