Sve biblioteke u Srbiji i RS dobijaju novo izdanje "Dnevnika ratnog hirurga"

Kultura 16. jun 202014:07 > 14:13
N1

Ministarstvo kulture Srbije je saopštilo da je u toku distribucija svim bibliotekama u Srbiji i Republici Srpskoj novog izdanja nedavno umrlog doktora Miodraga Lazića "Dnevnik ratnog hirurga".

Navodi se da će tako čitaoci „ponovo dobiti mogućnost da se u formi dnevnika upoznaju s potresnim i neposrednim svedočanstvom o periodu koji je nedavno preminuli hrabri srpski hirurg proveo u ratnim bolnicama u Republici Srpskoj“.

„Finansiranjem novog izdanja i distribucijom svim bibliotekama, Ministarstvo kulture i informisanja odužilo je samo mali deo duga koji javnost u Srbiji i Republici Srpskoj iskreno oseća prema velikom čoveku i lekaru“, stoji u saopštenju.

Direktor Urgentnog centra u Nišu Miodrag Lazić je umro 14. aprila od posledica infekcije koronavirusom.

Rođen u Zemunu 1955. godine, specijalizaciju hirurgije završio je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu u svojoj 30. godini i postao jedan od najmlađih hirurga u Srbiji.

Kada je počeo rat na prostoru bivše Jugoslavije bio je kao hirurg dobrovoljac četiri godine u Republici Srpskoj i tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini.

Jedan je od osnivača ratne bolnice „Žica“ u Blažuju kod Sarajeva, takoreći na samoj liniji fronta. Ostao je tamo punih 40 meseci, do potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kao jedini hirurg na tom području i obavio više od 3.500 operacija. O tome je napisao „Dnevnik ratnog hirurga“.

Za njegov rad u Republici Srpskoj, patrijarh SPC Pavle ga je odlikovao Ordenom Svetog Save.