Festival na Paliću biće otvoren premijerom Bajićevog filma "Ime naroda"

Kultura 15. jun 202012:30 > 12:35
Izvor: N1

Festival evropskog filma Palić, koji se održava od 8. do 14. avgusta, biće svečano otvoren na Letnjoj pozornici premijerom filma "Ime naroda" reditelja Darka Bajića, u produkciji kuće Zilion Film i uz pokroviteljstvo Vlade Vojvodine.

To ostvarenje je istorijska saga o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine 19. veka, navodi se u saopštenju.

U filmu, rađenom po scenariju Milovana Vitezovića, glavnu ulogu igra Ljubomir Bandović, dok su u ostalim ulogama Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Andrija Kuzmanović, Nikola Ristanovski, Milutin Mima Karadžić i drugi.

Producent filma Lazar Ristovski naglasio je da je ovaj projekat inicirao predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović i da je prihvatio poziv da Zilion film i on budu producenti projekta.

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina