"Gde budućnost počinje?" – Prolećna izložba ULUS-a

Kultura 04. jun. 202017:26
Podeli:
Izvor: N1

Tradicionalna "Prolećna izložba" Udruženja likovnih umetnika Srbije, nakon dva meseca odlaganja zbog epidemije koronavirusa, otvorena je u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" na Kalemegdanu. Predstavljeni su radovi više od 50 umetnika.

„Gde budućnost počinje?” – glavno je pitanje kojim se bavi ovogodišnja ULUS-ova Prolećna izložba. Od prvobitne polazne tačke odnosa između umetnosti, tehnologije i prirode, tema je proširena i na epidemiju koronavirusa. U postavku su tako uključeni i pojedini radovi koji se ili direktno bave samim virusom ili posledicama stanja koje je izazvao.

„U ovoj situacjii koja nas je zatekla s virusom, usred priprema za izložbu, smatrali smo da je neophodno da reflektujemo ovo kroz šta smo prošli i kroz šta i dalje prolazimo, pogotovo zato što je situacija sa virusom vrlo vezana za odnos čoveka i prirode, s obzirom da prema relevantnim istrazivanjima virus i potice iz životinja“, rekla je kustoskinja izložbe Mirjana Dragosavljević.

Nasilje kojem smo svakodnevno okruženi, navode organizatori, jedno je od centralnih pitanja postavke – nasilje prema prirodi, prema telu, u međuljudskim odnosima. Umetnički savet sa kustoskinjom odabrao je radove 57 autora, od kojih 11 po pozivu.

Izvor : N1

„Pokušavali smo da nađemo neki balans u prikazivanju preseka scene, naravno sve u datim uslovima u kojima radimo, a to je skoro pa nula budžeta za izložbu. Trudili smo se da spojimo radove poetike i tendencija na sceni koji se inače nikada ne susreću zajedno u istim izložbenim prostorima, a koncept prolećne izložbe kakav je tradicionalno oduvek, ima tu širinu da to omogući i tema izložbe je postavljena dovoljno široko da to omogući“, navodi kustoskinja.

Izložba ima prateće događaje koji će se odvijati tokom juna. Na samom otvaranju izveden je performans “Orijentacija u sto revolucija” Bojana Đorđeva i Siniše Ilića, a rađena je i anketa „Kako žive umetnice“ umetnica Ksenije Đurović i Ane Vuković. Najavljeni su performans Vladimira Bjeličića i javno čitanje “Drame o kraju sveta” Olge Dimitrijević. Glavna novina ovogodišnje izložbe je – uvođenje kustosa.

„Trudili smo se da u udruženju uvedemo novine u pogledu objektivnog sagledavanje scene. Do sada je uvek umetnički savet samostalno selektovao radove, a mi smo se trudili da to proširimo, da uvedemo ‘kritično nezavisno oko’ koje je radilo sa nama na postavci“, kazao je Danilo Prnjat, iz Umetničkog saveta ULUS-a.

Izložbu, koja je otvorena do 26. juna, završnog dana zaokružiće i dodeljivanje nagrade Prolećne izlozbe.