Muzej Aušvic-Birkenau traži finansijsku pomoć kako bi nastavio sa radom

Kultura 03. jun 202018:10 > 18:20
Podeli:
Izvor: REUTERS/Pawel Ulatowski

Muzej nekadašnjeg nacističkog logora Aušvic-Birkenau, koji je zatvoren od sredine marta zbog pandemije koronavirusa, apelovao je na finansijsku pomoć kako bi mogao da nastavi misiju sećanja i obrazovanja.

Ove godine se obeležava 75. godišnjica oslobađanja koncentracionog logora Aušvic-Birkenau, koji je postao simbol svih nacističkih logora smrti.

„Apelujemo na finansijsku pomoć svih koji smatraju da je neophodno očuvanje sećanja“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu muzeja.

„Budžet za 2020. se urušio“ i pored „posebne podrške“ poljskog ministarstva kulture i Međunarodne fondacije Aušvic-Birkenau koja omogućava zadržavanje radnih mesta i nastavak radova na održavanju ostataka nekadašnjeg logora.

Međutim, muzeju nedostaju sredstva za celokupne obrazovne, naučne, izdavačke i izlagačke aktivnosti.

Ovaj muzej koji svake godine poseti više od dva miliona ljudi, posebno je aktivan na društvenim mrežama. Na Fejsbuku ima 331.000 pratilaca, a više od milion na Tviteru.

Muzej je zatvoren 12. marta i biće otvoren tek početkom jula, navodi se na sajtu.

U nacističkom logoru Aušvic-Birkenau je od 1940. do 1945. godine ubijeno oko 1,1 milion ljudi od kojih milion Jevreja iz više evropskih zemalja. Crvena armija je u januaru 1945. oslobodila taj logor u kojem je umrlo i oko 80.000 Poljaka, 25.000 Roma i 20.000 sovjetskih vojnika.