Pijanista: Forenzičari, prijava – prave predstavu oko mog rada, čine za umetnost

Kultura 25. maj. 202011:31 > 12:03
Podeli:
Izvor: N1

Jako mi je drago da je mojim radom izazvana ovakva bura u javnosti, jer je umetnost jako skrajnuta na ovim prostorima, rekao je ulični umetnik Andrej Josifovski Pijanista koji je najnovijim radom podigao umetničku ali i širu javnost na noge. "Napravili su predstavu i hvala im na tome", kazao je.

Njegov rad „Nova vera“ sa likom razapetog Hrista na stubu pod kamerama za video nadzor na raskrsnici novobeogradskih ulica Jurija Gagarina i Dr Ivana Ribara izazvao je reakciju nadležnih službi, ali i brojne komentare u javnosti.

Kako je objasnio, njegova ideja za taj rad sazrevala je godinu, čim je krenulo postavljanje kamere za nadzor.

„Ne znamo ko to gleda, čemu služe ti podaci, razvijao sam to da „mesta nove vere“ kao umetnički projekat mapiraju sve te kamere u gradu i zbog bandere kao krsta izabrao sam kao motiv Hrista. Ovde je važno da je Hrist, vidim narod koji je razapet na dve strane, između vlasti koja vlada silom i ovih koji silom pokušavaju da dođu na vlast. Ovde vlada sila“, kazao je.

Pijanista je istakao da jeste vernik, ali da ovaj rad nema nikakve veze sa verom.

Kako je objasnio, komunalna služba je došla odmah da skine njegov rad, a ubrzo se tu našlo i nekoliko vozila policije. Protiv njega je, kaže, podneta i prijava.

„Oni razvijaju ovaj performans i dalje danima, učinili su neverovatnu stvar za savremenu umetnost, meni ovo ide na ruku, radili su forenziku jer, kažu, nisu znali ko sam, a ja sam ceo proces rada imao na instagram profilu. Došla je i korpa za rad na visini, a dva čoveka su mogla da ga skinu. Napravili su jednu predstavu i hvala im na tome“, kazao je.

On ne zna gde je sad njegov rad, a kako je rekao, „možda su ga prodali u karton“.

„Pitao sam ih i da li su sva ubistva rešena, a najveći problem im je kartonski Isus koji nikoga nije mogao da povredi“, dodao je.

Ovaj umetnik je rekao da mu se nikada nije desilo, koliko dugo radi, da svi mediji prenesu vest o njegovom radu. „Ovaj ekperiment je uspeo, mi živimo jedan rijaliti, oni nas prate, znaju sve što radimo… Ovde nema samo Boga, nego i nekoga ko nadgleda tog Boga, tako mi se čini da je stanje trenutno“, kaže.

„Ovaj grad je iznuren, osakaćen, izmučen…“

Josifovski je rekao da je arhitekta i asistent na Arhitektonskom fakultetu i da ima moralnu dužnost prema gradu.

„Jako brinem o gradu, ovaj grad je iznuren, osakaćen, izmučen, kao neka stara šerpa koja se popravlja i krpi, a jedna je od najlepših na svetu. Moja etička i moralna dužnost prema gradu jeste da brinem o njemu i da ukazujem na probleme. Neko će definitivno jednog dana odgovarati za genocid koji je počinjen nad kulturom i umetnošću i arhitekturom“, istakao je.

Pijanista je rekao i da će se boriti i ukazivati na probleme i davati predloge rešenja.

<