Vukosavljević čestitao građanima Dan slovenske pismenosti i kulture

Kultura 22. maj 202015:49 > 15:52
N1

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević čestitao je građanima Srbije Dan Ćirila i Metodija, koji se od prošle godine 24. maja obeležava kao Dan slovenske pismenosti i kulture.

„Ovaj praznik je prilika da se podsetimo značaja pismenosti, pisma i narodnog jezika koji su kroz tamu vekova često bili jedini, a uvek najvažniji zalog opstanka i svetionik u borbi za slobodu srpskog naroda. Oni narodi koji zanemare ili potisnu svoje pismo, kulturu i identitet, lako postaju žrtve surovih procesa akulturacije ili bivaju sluge tuđih kulturnih modela“, naveo je Vukosavljević.

On je dodao da su srpsko pismo, istorija, tradicija, identitet i crkva, „trn u nozi šovinističkim krugovima, od Skoplja preko Cetinja i Sarajeva, do Zagreba“.

„Ugrožava se rad i najavljuje otimanje imovine SPC, proganja, potiskuje i zabranjuje ćirilica, falsifikuje kulturna istorija, lažira ili skriva nacionalni identitet značajnih ljudi, od Tesle i Njegoša do Ive Vojnovića i Ruđera Boškovića,“ naveo je ministar i dodao da bi mlade države u okruženju trebalo da shvate da u borbi za sopstveni kulturnoistorijski identitet treba oslonac imati u sopstvenim postignućima, a ne u negiranju, brisanju ili umanjivanju srpskih tragova, spomenika kulture, srpskog jezika, pisma i tradicije.

„Verujem da je kulturna saradnja na osnovama uvažavanja i poštovanja, razumevanja i tolerancije, jedini pravi osnov za napredak i mir u regionu“, zaključio je Vukosavljević.