Južne vesti: Neizvesna pomoć za honorarne glumce iz Niša

Kultura 07. maj. 202018:37 > 18:40
Podeli:
Izvor: N1

Da se iz državnog budžeta slobodnim umetnicima plati po 90.000 dinara pomoći, usvojila je Vlada Srbije. Ipak, troje glumaca iz Niša ima status honorarni saradnik, a ne slobodni umetnik, te još nije sigurno da će i oni dobiti ovu novčanu pomoć. Nadležni u Nišu očekuju pojašnjenja države i nadaju se da će novac dobiti svi, bez obzira na status, koji zbog vanrednog stanja nisu mogli da se bave umetnošću.

Nakon najave ministra finansija Siniše Malog da će pomoć države dobiti i slobodni umetnici, Vlada Srbije je usvojila odluku da 2.353 umetnika dobije po 90.000 dinara iz republičke kase. Kako navode u Ministarstvu kulture, oko 212 miliona dinara biće preneto na račune lokalnih samouprava koje treba da isplate novac slobodnim umetnicima, pišu Južne vesti.

„Kultura nikada ne sme biti ni budžetsko ni političko pastorče jednog istorijski zrelog i svesnog naroda, već samo njegovo mezimče, ponos i nada“, navodi ministar kulture.

POVEZANE VESTI

Ipak, nejasno je da li će pomoć države dobiti i oni koji nemaju zvaničan status „slobodni umetnik“. To je troje glumaca iz Niša koji su zvanično nezaposleni i čiji je status „honorarni saradnik“.

Jedan od najglasnijih boraca od početka vanrednog stanja za rešavanje tog pitanja je niški glumac Pozorišta lutaka Mladen Milojković, koji je dva meseca upozoravao na ovaj problem i predlagao rešenja.

Tek dva meseca kasnije i nakon buke koja se čula u javnosti, Vlada je odlučila da novcem svih građana pomogne i slobodnim umetnicima, ali glumci iz Niša ne znaju da li se pomoć odnosi i na njih.

„Sada je problem nas koji nemamo status samostalnih umetnika, nego smo honorarni saradnici, a jesmo članovi udruženja. Mi sad ne znamo, oni verovatno sada traže osnov po kome mogu da isplate tu pomoć nama honorarcima, koji nemamo zvaničan status samostalnih umetnika. Čekamo, jer je sada problem u tim terminima“, kazao je glumac Uroš Milojević za Južne vesti.

Nadležni u Nišu očekuju pojašnjenje Ministarstva

Direktor Narodnog pozorišta u Nišu Spasoje Milovanović kaže da ima uveravanja gradonačelnika Darka Bulatovića da će Grad pomoći kolegama da prebrode ovu krizu. Što se tiče pomoći države, smatra da se ona odnosi na sve umetnike koji nisu mogli da rade u vanrednom stanju.

„Ono što se očekuje je i na neki način je dogovor je da budu isplaćeni svi umetnici koji imaju veze sa pozorištem, bez obzira na to da li imaju status samostalnog ili slobodnog umetnika, da li je ili nije član udruženja. Na osnovu nekih pretpostavki biće svi obuhvaćeni. Čekamo svi tu blagovremenu objavu Ministarstva da vidimo o čemu se radi“, pojašnjava Milovanović.

I direktorka Pozorišta lutaka Milica Radulović kaže da nije precizirano da li i honorarci mogu da očekuju pomoć poput slobodnih umetnika koji imaju zvaničan status, ali kaže da pravi spisak saradnika i da se nada da će i oni dobiti novac.

„Ja upravo šaljem imena svih ljudi koji su kod nas radili honorarno, uz njihove podatke, Sekretarijatu za kulturu u Nišu, koji će to dalje da prosledi Ministarstvu ili Vladi, i nadam se da će svi dobiti tih 3 puta po 30.000 dinara“, kaže Radulovićeva.

Precizna i jasna procedura o uplati novca umetnicima još nije stigla ni do Gradske kuće, a većnica za kulturu Jelena Mitrovski navodi da očekuju konkretne smernice, te da bi u ponedeljak trebalo da bude jasno da li i troje honorarnih glumaca iz Niša mogu da očekuju novac.

„Ja mislim da se to odnosi na sve koji su zbog vanrednog stanja izgubili. Dok ne čujemo konačan stav Ministarstva i Vlade ja ne mogu konkretno da kažem, ali sigirno će biti rešena situacija i u Nišu za sve koji su bili na gubitku“, ističe Mitrovski.