Pomoć za samostalne umetnike 90.000 dinara, umanjena sredstva za neke projekte

Kultura 07. maj 202014:09 > 14:13
N1

Vlada Srbije je na inicijativu Ministarstva kulture na današnjoj sednici usvojila Zaključak kojim je za 2.353 samostalna umetnika opredeljena pomoć u iznosu od 90.000 dinara, odnosno po 30.000 dinara za tri meseca - mart, april i maj tekuće godine, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Navedena bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 211.770.000 dinara biće prebačena na račune lokalnih samouprava radi dalje distribucije.

POVEZANE VESTI

„Kultura je suštinski izraz našeg nacionalnog i državnog identiteta i kao takva ne sme imati manji značaj od ostalih oblasti privrednog i društvenog života. Naprotiv, njen uticaj na ukupni razvoj zajednice je nemerljiv. Siguran sam da će efekti pomoći koju su Vlada i Ministarstvo kulture i informisanja opredelili, i u simboličkom i u faktičkom smislu prevazići nominalni iznos sredstava koji je namenjen za pomoć samostalnim umetnicima“, izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

On dodaje da je Ministarstvo kulture od samog početka vanrednog stanja zauzelo jasan stav da samostalni umetnici moraju da budu obuhvaćeni merama državne pomoći, kao i svi drugi građani u različitim društvenim oblastima koji usled pandemije nisu bili u mogućnosti da obavljaju svoje poslovne aktivnosti.

„Država je ovim činom pokazala da kultura nije marginalizovana i da samostalni umetnici nisu u nepovoljnijem položaju u odnosu na druge profesije“, rekao je ministar Vukosavljević.

Ministar ističe da je Ministarstvo kulture odlučilo da očuva instituciju konkursa, koji će biti realizovani u što skorijem roku i donekle redukovanom finansijskom obimu.

„Konkursi iz oblasti informisanja sprovedeni su u punom kapacitetu, što će biti slučaj i sa konkursima iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa“, navodi ministar.

Sredstva za konkurse u oblasti savremenog stvaralaštva umanjena su za oko 25 odsto. Smanjenja su i sredstava za konkurs Gradovi u fokusu i to za 45 posto.

Ministarstvo kulture i informisanja razmatra mogućnost da se preraspodelom postojećih sredstava poveća iznos namenjen Konkursu za otkup publikacija za biblioteke za 2020. godinu i to za 30 odsto.

U oblasti međunarodne saradnje iznos sredstava za konkurse umanjen je za 30 procenata, dok je u oblasti digitalizacije iznos smanjen za oko 20 odsto.