Vujić: Prikupljamo novac za samostalne umetnike, poštovanje nezavisnoj sceni

Kultura 05. maj. 202019:58 > 19:59
Podeli:
Izvor: N1

Značaj nezavisne scene, koju čine samostalni umetnici, za institucije kulture i kulturu u Srbiji uopšte - veliki je, zbog toga je Narodno pozorište u Beogradu pokrenulo akciju kojom priprema pomoć za samostalne umetnike, posebno pogođene krizom izazvanom koronavirusom, rekla je upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić.

Od početka pandemije nijedno pozorište u zemlji nije imalo predstave za publiku, samo onlajn. Mnogi glumci, koji su samostalni umetnici, našli su se u problemu jer nemaju prihode. Narodno pozorište u Beogradu priprema pomoć za samostalne umetnike.

Humanitarna podrška Narodnog pozorišta zove se Solidarnost, a uključuje sve zaposlene, koji će moći od ponedeljka da odvoje svote novca po izboru i prema mogućnostima i izdvoje ih za umetnike koji sarađuju u drami, operi i baletu. Posebna je energija samostalnih umetnika koji uvek institiciji donose novu energiju, istakla je Vujić i dodala da njih treba negovati i poštovati.

Vujić je rekla da je dogovoreno kako će se distribuirati taj novac, a uključeni u akciju spremni su, kako je navela, da saslušaju i ljude van ta tri udruženja ako imaju ideju kako da se pomogne.

„Nezavisna scena i samostalni umetnici uvek donose posebnu eenergiju, i imati slobodnog umetnika kao partnera koji sarađuje sa vama u jednoj instituciji, velika je privilegija i veliki je kvalitet da se pomešaju različite energije različita iskustva, i beskrajno je poštovanje nezavisnoj sceni i kolegama koji su samostalni dramski, muzički i baletski umetnici“, rekla je ona.

Ona je navela da Narodno pozorište tokom krize nije rasknulo nijedan ugovor sa honorarnim saradncima niti penzionerima.

„Smatrali smo da to nije dobra poruka i za sada smo u kontaktu, uplatili smo im jednu sumu i svakog meseca će se to nastaviti.. a nadam se da ćemo se krajem maja vratiti“ sa radom, rekla je.

„Nema opstanka umetnosti ako nema ljubavi. Jako je važno sada pokazati solidarnost, ljubav i poštovanje“ sa kolegama, istakla je.