Beogradska tvrđava među sedam najugroženijih spomenika Evrope zbog – gondole

Kultura 21. apr 202013:04 > 13:12
N1

Organizacija Evropa nostra objavila je listu sedam najugroženijih spomenika Evrope, na kojoj se nalazi Beogradska tvrđava sa okruženjem zbog, kako je organizacija navela, "štetnog projekta izgradnje gondole".

„Autentičnost i integritet ove impresivne tvrđave – koja je na Tentativnoj listi UNESCO kao deo najveće pan-evropske nominacije za svetsko nasleđe, Granice rimskog carstva – ugrožena je štetnim projektom izgradnje žičare (gondole)“, navodi se u saopštenju Evropa nostre.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je u novembru 2019. godine da je u budžetu glavnog grada za 2020. opredeljeno 425 miliona dinara za izgradnju gondole.

POVEZANE VESTI

Gondola bi trebalo da povezuje obale reke Save, odnosno Beogradsku tvrđavu i park Ušće.

Ostali kulturni spomenici na listi najugroženijih u Evropi su Narodno i eksperimentalno pozorište u Albaniji, Zamak Jezeri u Češkoj, Zamak Samecano u Italiji, „Y-blok – Vladina četvrt“ u Norveškoj, Zombierki elektrana u Poljskoj i Plečnikov Stadion u Sloveniji.

Listu „7 najugroženijih 2020“ sačinili su Evropa nostra i Institut Evropske investicione banke i posetiće svaki od sedam lokaliteta zajedno sa organizacijama koje su nominovale te spomenike kulture i sastati se sa ključnim interesnim stranama.

„Timovi stručnjaka različitih disciplina ponudiće stručne savete, identifikovati moguće izvore finansiranja i pomoći u mobilizaciji široke podrške kako bi se ovi lokaliteti očuvali. Uz to, formulisaće i komunicirati niz preporuka za buduće delovanje“, dodaje se u saopštenju.

Izvršni predsednik Evropa nostre Herman Parzinger izjavio je da ta lista obuhvata raznolikost kulturnog nasleđa koje se suočava sa različitim pretnjama.

„Sva ova blaga kulturnog nasleđa pričaju evropsku priču koja je deo zajedničke kulture i istorije. Stavljajući ih na ovu listu šaljemo važnu poruku solidarnosti sa lokalnim zajednicama, gradjanima i aktivistima: u ovim izazovnim vremenima, vaši napori da sačuvate ova mesta podržani su od strane evropskog pokreta posvećenog očuvanju nasledja“, kazao je on.

Dekan Instituta Evropske investicione banke Francisko de Paula Koeljo rekao je da stavljenjem ugroženih lokaliteta pod reflektore javnosti taj program igra ključnu ulogu u očuvanju najvrednijih elemenata Evrope – kulturnu raznolikost i nasleđe.