U Egiptu počelo dubinsko čišćenje područja oko piramida

Kultura 26. mar 202012:49 > 12:55
Izvor: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Egipat je krenuo u dubinsko čišćenje područja oko piramida u Gizi dok vlasti rade na dezinfekciji turističkih lokacija koje su zatvorene zbog epidemije koronavirusa.

Radnici s maskama na licu i u rukavicama čistili su područja oko piramida, deo za prodaju karata i centar za posetioce, iako same ogromne kamene građevine nisu čistili.

Sve slavne egipatske arheološke lokacije i muzeji, od Egipatskog muzeja u Kairu do Doline kraljeva u Luksoru, zatvorene su od ponedeljka dok vlasti pokušavaju da spreče širenje koronavirusa.

Putnički letovi su otkazani, osim onih kojima se u domovine vraćaju poslednji preostali turisti, a zvaničnici dezinfikuju hotele i turističke lokacije širom zemlje.

„Počeli smo s prvom fazom dezinfekcije, a uslediće će još faza. U postupku smo dezinfekcije svih turističkih lokacija, iako sami artefakti zahtevaju određene materijale a čišćenje mora sprovoditi stručni tim“, rekao je Ashraf Mohi El-Din, direktor područja piramida.

„Iskoristićemo ovo razdoblje za čišćenje i dezinfekciju celog područja, ali i za radove na održavanju i renovaciju kako bi ovo područje bilo spremno za povratak turista“, dodao je.

Egipat je dosad prijavio više od 450 slučajeva koronavirusa, uključujući 21 smrt.

Prvi slučajevi bili su povezani s kruzerom na Nilu na kojem su i strani putnici i lokalna posada bili pozitivni na testiranju na koronavirus, što je zadalo udarac egipatskom ključnom turističkom sektoru.

Sve informacije pročitajte u našem blogu uživo i na stranici Koronavirus.