Preminuo Ulaj, dugogodišnji partner Marine Abramović

Kultura 02. mar. 202012:01 > 12:12
Podeli:
Izvor: AFP/Getty Images North America/Andrew H. Walker

Konceptualni umetnik Frank Uve Lajsipen, poznatiji kao Ulaj, preminuo je u 77. godini posle duge i teške bolesti, preneli su svetski mediji.

Izvor : AFP/Getty Images North America/Andrew H. Walker

Ulaj je najpoznatiji kao dugogodišnji životni saputnik i saradnik Marine Abramović, sa kojoj je izveo niz zajedničkih projekata od 1976. do 1988. kada su se razišli.

U doba svoje najveće ljubavi govorili su o sebi kao o „dvoglavom telu“, isto se oblačili i ponašali se poput blizanaca (rođeni su na isti dan – 30. novembra). Iz tog razdoblja poznata je serija performansa i akcija pod nazivom „Relation Work“, među kojima je i „AAA-AAA“, u kojem viču jedno na drugo tokom nastupa na televiziji bez publike u Liježu.

U Bolonji su pak izveli „Relation in Time“, koji je evocirao treći entitet, nastao interakcijom ženske i muške energije. U tom performansu Abramović i Ulaj sede leđima okrenuti jedno drugom, pri čemu ih povezuje njihova kosa.

„Breathing In/Breathing Out“ snimljen je 1977. u Beogradu, a tiokom njega Marina i Ulaj jedno od drugog su udisali vazduh tačno 17 minuta, posle čega su se onesvestili.

Legendarna je i „Imponderabilia“, performans iz 1977, napravljen u Bolonji, u kojem su dvoje umetnika goli stajali na uskom ulazu u galeriju. Posetioci su morali da odaberu kome će se prilikom prolaska okrenuti licem, ženi ili muškarcu.

U Amsterdamu su 1980. uradili „Rest Energy“, kao deo serije „That Self“, a u tom performansu svako je sa svoje strane držao zategnuti luk sa strelom čiji je vrh bio uperen u srce Marine Abramović. Mikrofoni na njihovoj odeći beležili su neravnomerno disanje i ubrzanje kucanja srca, a posle četiri minuta oboje su pustili luk.

Ipak, jedan od najpoznatijih performansa umetničkog para je onaj koji je značio i kraj njihove veze, „Ljubavnici: Hod po Velikom zidu“ iz 1988, u kojem je svako krenuo sa svoje strane Kineskog zida. Abramović je počela kraj Žutog mora, Ulaj od pustinje Gobi, pešačili su danima i sreli se u sredini. Tu su se zagrlili i prekinuli svoj odnos, odlučivši da se više nikad neće videti.

Ponovno su se, međutim, sreli 2010. na izložbi Marine Abramović u njujorškoj MoMA-i, „The Artist is Present“, tokom koje je ona u izložbenom prostoru sedela sama osam sati dnevno tri meseca. Posetioci su mogli da sednu s njom za sto i posmatraju je. U jednom trenutku preko puta nje je sao Ulaj, a umetnica se tada slomila i zaplakala. Uhvatili su se za ruke, a taj video njihovog ponovnog susreta ima desetine miliona pregleda na Jutjubu.