Premijerom filma "Otac" počeo FEST, Miri Banjac uručen Beogradski pobednik

N1

Srpskom premijerom filma "Otac" Srdana Golubovića, svečano je otvoren Beogradski međunarodni filmski festival FEST koji će u svom 48 izdanju, pored značajnih gostiju poput Koste Gavrasa, Atoma Egojana, Kristija Pujua i Džona Malkoviča, publici doneti gotovo sto filmova u takmičarskim i drugim programima, uključujući dobitnike i nominovane za Oskara, festivalske pobednike, bioskopske hitove i autorska ostvarenja.

Na otvaranju FEST-a je glumici Miri Banjac uručena nagrada Beogradski pobednik, za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, a organizatori festivala odali su počast glumcima Bekimu Fehmijuu i Nedi Arnerić.

Najveću pažnju prve večeri festivala privukao je hrvatski glumac Goran Bogdan, zvezda filma „Otac“, koji se na crvenom tepihu pojavio u društvu srpske glumice Jovane Stojiljković.

Pored filma „Otac“, umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić je gledaocima N1 preporučio da sutra pogledaju brazilski film „Nevidljivi život“.

„Brazilski reditelj Karim Ajnouz je sigurno snimio jedan od najboljih filmova protekle produkcione sezone. Postao je izuzetno cenjen u kritičarskim krugovima filmom ‘Futuro beach’ čiji je glavni glumac upravo iza mojih leđa, to je Klemens Šik, nemački glumac koji je jedan od članova žirija (FEST-a), pored Nataše Ninković, Nikole Ljuce, Dane Budisavljević, Sebastijana Kavace koji je predsednik. Oni će odlučivati o tome koji su najbolji filmovi u takmičarskom programu“, izjavio je Pantelić za N1 uoči otvaranja festivala.

Skrenuo je pažnju i na film „Mater“ reditelja Jura Pavlovića. „Njegov debitantski film je nešto na šta zaista želim da skrenem pažnju“, kazao je umetnički direktor FEST-a.

Tokom 10 festivalskih dana biće održano više od 300 projekcija u osam bioskopskih dvorana.

U Glavnom takmičarskom programu festivala biće prikazano 20 filmova iz Srbije i sveta, a u programu FEST Fokus 19 ostvarenja hrabrog autorskog izraza.