Knjiga o Danilu Kišu predstavljena u Srpskom kulturnom centru u Parizu

Kultura 22. feb 202022:38 > 22:44
Podeli:
Izvor: Ministarstvo kulture i informisanja

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović prisustovao je u Srpskom kulturnom centru u Parizu promociji knjige "Venac od trnja za Danila Kiša", autora Milivoja Pavlovića, koja je objavljena povodom 85. godišnjice rođenja čuvenog pisca.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja, Gajović je ocenio da knjiga predstavlja „zadivljujući osvrt na slavnog Kiša, kao nezavisnog i samouverenog intelektualca, koji je po mnogo čemu išao ispred svog vremena“. 

Naglasivši da je Kiš, bez obzira gde je živeo, pisao isključivo na srpskom jeziku, Gajović je istakao da je na taj način prezentovao nasleđe i ambijent našeg podneblja.

„Iz tog razloga profesor Pavlović ističe da upravo Kišu dugujemo zahvalnost za najizrazitije prodore naše književne umetnosti u svet modernih ideja“, naglasio je Gajović.

Prema uverenju Gajovića, autor knjige je, kao niko ranije, duboko zašao i zavirio u Kišovo stvaralaštvo, ali i u njegovu pozamašnu zaostavštinu, razotkrivajući misterije koje su manje poznate ili potpuno nepoznate široj javnosti.

„Na taj način nam je profesor Pavlović još više približio jednog od najznačajnijih pisaca Balkana i Evrope, koji je, pre svega, bio i ostao srpski književnik“, rekao je Gajović. 

Kako je napomenuo, „tu činjenicu nikada ne treba zaboraviti, jer ćemo tako, listajući ovo kapitalno delo, najbolje uvideti koliko je Kiš važan za našu kulturu“. 

Gajović i Pavlović su povelju Matice iseljenika za humanitarni rad uručili Stanki Tulović.