NKSS: Netransparentno usvajanje Strategije razvoja kulture

Kultura 18. feb 202012:12 > 12:17
N1

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije osudila je "ad hok" i netransparentno usvajanje Strategije za razvoj kulture u periodu od 2020. do 2029. godine, sa pripadajućim Akcionim planom.

Asocijacija podseća da je, prema Zakonu o kulturi iz 2009, usvajanje Strategije razvoja kulture predviđeno u roku od godinu dana i da je nacrt Strategije, koji je 2017. stavljen na javnu raspravu, nakon nepovoljnih komentara javnosti i poziva NKSS na odbacivanje celog dokumenta, vraćen na doradu.

Krajem prošle godine Vlada je usvojila Strategiju, iako je javnosti bio nepoznat sadržaj tog dokumenta i sada se čeka da je usvoji Skupština.

„Kako je na samom početku Strategije ponovo istaknuto da je Nacionalni savet za kulturu (NSK) pratio proces njene izrade, a javnosti je poznato da to telo od 2016. nema mandat, možemo zaključiti da je vođen netransparentan proces“, navodi NKSS.

Dodaje se da javnosti nije poznato ko je sve učestvovao u procesu izrade Strategije, da li su, i koje, primedbe sa javnih rasprava usvojene, kao ni koliko je proces rada trajao.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena ukazuje da je „ključni problem isključivanje stručne javnosti i građana kojih se Strategija najdirektnije tiče, umesto da im je bilo omogućeno da učestvuju u čitavom procesu, kako je predviđeno Zakonom“.

„Najoštrije osuđujemo ovakvu praksu i tražimo da Ministarstvo kulture i informisanja objavi kako je nastala Strategija i ko je sve učestvovao u njenoj izradi“, navodi NKSS.