Sekretarijat Ministarstva kulture: Nijedna žalba na konkurs za direktora NBS

Kultura 13. feb 202012:44 > 12:52
Shutterstock

Sekretarijat Ministarstva kulture i informisanja saopštio je da su tvrdnje koje je izneo Dejan Ristić o konkursu za izbor kandidata za upravnika Narodne biblioteke Srbije tendenciozne i netačne i da je postupak za izbor upravnika sproveden u skladu sa zakonom, potpuno transparentno i bez ijedne žalbe na tok postupka.

Kako se navodi u saopštenju Sekretarijata, Upravni odbor Narodne biblioteke raspisao je javni konkurs, koji je objavljen na propisan način u medijima i službenim glasilima.

„U toku postupka utvrđivanja liste kandidata niko ko je konkurisao, pa tako ni Ristić, nije uložio prigovor ili žalbu na rad Upravnog odbora, tok postupka ili na odluke koje je u određenim fazama postupka Upravni odbor donosio“, navodi se u saopštenju koje je potpisao sekretar Igor Jovičić.

POVEZANE VESTI

Dadaje se da Sekretarijatu Ministarstva nije podnet nijedan zahtev za dostavljanje informacija od javnog značaja u vezi sa sprovedenim konkursom, tako da „nema govora o tome da je neko čak bio i u prilici da postupa na netransparentan način ili da ‘tajno’ postupa, odnosno ‘naviguje’ postupak, kako Ristić izmišlja“.

Jovičić navodi da je iz uvida u dokumentaciju, koju je uz listu kandidata Upravni odbor dostavio Ministarstvu, vidljivo da je Upravni odbor radio u punom sastavu, što znači da je svim sednicama prisustvovao i u donošenju odluka učestvovao i član iz reda zaposlenih, kao i predsednik i preostala tri člana Upravnog odbora.

Sekretarijat je napomenuo da je Upravni odbor jednoglasno doneo obrazloženi predlog liste kandidata za izbor upravnika, s mišljenjem o stručnim i organizacionim sposobnostima svih kandidata.

Upravni odbor je uputio Ministarstvu obrazloženi predlog liste kandidata sa potpunom konkursnom dokumentacijom na dalji postupak i upućivanje Vladi predloga za imenovanje radi razmatranja i odlučivanja, naveo je Sekretarijat i dodao da Ristić „eventualno razočaranje ishodom konkursa ne bi trebalo da uvija u neistine i zlobne manipulacije“.

Istoričar Dejan Ristić rekao je u sredu u Danu uživo na N1 da ministar kulture Vladan Vukosavljević pokušava da nezakonito postavi kandidata na mesto direktora Narodne bibilioteke Srbije. On je istakao da kandidat kojeg je predložio Upravni odbor NBS, Vuk Vukićević, nema potrebne kvafalifikacije za mesto direktora Biblioteke.