Ristić: Ministar kulture ima svog kandidata za direktora Narodne biblioteke

Kultura 12. feb 202016:28 > 17:30
N1

Istoričar Dejan Ristić izjavio je gostujući u Danu uživo da ministar kulture Vladan Vukosavljević pokušava da nezakonito postavi kandidata na mesto direktora Narodne bibilioteke Srbije.

Podsetimo, „Večernje novosti“ su objavile da će sadašnji direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Vuk Vukićević biti imenovan za upravnika Narodne biblioteke Srbije. Prema pisanju ovog lista Ministarstvo kulture i informisanja je usvojilo predlog Upravnog odbora NBS za Vukićevićevo imenovanje, a mišljenje je prosleđeno Vladi čija reč je poslednja u ovoj proceduri.

Ristić taj izbor dovodi u pitanje i kaže da je u pitanju „dobro navigovana i sinhronizovana odluka“.

„Ovo je ponovljeni konkurs za izbor direktora Narodne biblioteke Srbije. Redovni je održan prošlog proleća i on je poništen zbog nezakonitosti u proceduri koju je sprovodio Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije, i taj isti Odbor je omogućio da se još jednom sprovede nezakonitost. Raspisan je sredinom decembra novi konkurs i prijavilo se šest kandidata. Obavljen je razgovor sa svih šest kandidata, iako zakon kaže da se obavljaju razgovori samo sa kandidatima koji ispunjavaju uslove. Nakon održanih razgovora Upravni odbor je Ministarstvu kulture dostavio dokumentaciju i mišljenje o svim kandidatima. A po kandidatima se vidi da je situacija šaljiva i komična, i vidi se da je navigacija išla iz Ministarstva kulture“, naglašava Ristić.

On napominje da su kandidati bili sadašni upravnik, bivši upravnik, dugogodišnji načelnik jednog odeljenja i vrhunski stručnjak, koleginica koja je čitav niz godina provela u biblioteci, a sada je u Naučnom institutu, doktor filoloških nauka i kandidat koji je završio Dramsku akademiju.

Ristić navodi da poslednji kandidat (Vuk Vukičević) nema potrebne kvafalifikacije za mesto direktora.

On objašnjava da Vlada Srbije može da prihvati ili odbije kandidata i ima mehanizme da vrati proceduru u zakonito stanje.

„Ja se nadam da će Vlada Srbije to i da uradi. Da neće pristati na ovo kukavičije jaje ministra Vukosavljevića. Dakle, Upravni odbor se opredeljuje, iako nema pravo da se opredeljuje za jednog kandidata, da iako nema kvalifikacije ni radno iskustvo, smatraju da on može da bude uspešan upravnik. Od šest kandidata, četvoro sa radnim iskustvom u bibliotekarstvu, bivaju odmah eliminisani. Ne možemo da se žalimo, jer nemamo nikakav dokument i sve saznajemo iz medija“, napominje Ristić.

Dodaje da je i prethodni konkurs bio poništen iz istih razloga.

„Ono što je veoma zanimljivo da ministar kulture i Upravni odbor pokazuje jasne vidovnjačke sposobnosti. Oni konstatuju da željeni kandidat nema obrazovanje ni iskustvo, ali predviđaju da uspešno da obavlja dužnost“, kaže Ristić.

On naglašava da je ovaj odabir lični izbor ministra Vukosavljevića.

„On se izgleda trudi da u kontinuitetu ceo svoj mandat obeleži skandalima i sada završava svoj mandat skandalom u najznačajnijoj nacionalnoj ustanovi kulture u zemlji. Ona treba da bude rekonstruisana, i ono što treba da bude rekonstruisano je oko 16.000 kvadratnih metara. U pitanju je sto kilometara polica sa građom. Kada će da bude rekontruisano, to može da kaže samo još uvek aktuelni ministar“, napominje Ristić.

On otkriva da će pomenuta rekonstrukcija biti najznačajnije i najveće ulaganje u kulturi ikada u istoriji naše zemlji.

„Daću primer. Narodna biblioteka Srbije baštini šest miliona bibliotečkih jedinica, Narodni muzej oko 400.000 eksponata, a Muzej savremene umetnosti manje od 10.000 eksponata. Tako da, zbog svega, ovde vidim lični interes ministra, za koji ne mogu da kažem koji je to konkretno, ali se jasno vidi da ima svog kandidata, da pokušava da jednom jasnom i brutalnom navigacijom sprovede nešto što je kršenje zakona“, kaže Ristić.