Predsednik UO MSU podneo ostavku: Obesmišljeni su nam rad i kompetencije

Kultura 03. feb. 202011:12 > 11:13
Podeli:
Muzej savremene umetnosti MSU
Izvor: N1

Predsednik Upravnog odbora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, prof. dr Nikola Šuica, podneo je ostavku na tu funkciju nakon imenovanja vršioca dužnosti direktora te ustanove Viktora Kiša, navodeći i druge razloge na osnovu kojih je ocenio da je rad UO MSUB-a obesmišljen, kao i njegove profesionalne kompetencije.

U pismu Kabinetu Vlade Srbije, Šuica je naveo da je rad UO MSUB-a sveden na pravno-finansijska odobravanja zarad budžetskih funkcionisanja različitih resora Muzeja i projektovanih programskih planova Stručnog kolegijuma ustanove, za šta UO nije unapred obavešten.

„Nerazjašnjene situacije i uskraćene mogućnosti UO bile su očigledne. Nije se pokazala ozbiljna zainteresovanost za rešavanje naslojenih problema, ali i isto tako i sazna pravac procedure kao i konkursni rezultat (za izbor direktora). Ovim je obesmišljen rad UO i njegove profesionalne kompetencije”, naveo je Šuica, dodajući da iz tih razloga nije više u prilici da obavlja funkciju predsednika UO MSUB.

POVEZANE VESTI

Odluka Vlade Srbije da za v.d. direktora MSUB-a imenuje Viktora Kiša, prilika je, kako je naveo Šuica, da obavesti sve o delovanju UO MSUB-a u proteklih nešto više od godinu dana, od kada se “delimično mogao sagledati redosled problema s kojima se kroz više decenija rad kapitalne ustanove naše kulture suočavao”.

Prema navodima Šuice, na početku saziva UO, kojim je predsedavao na molbu dosadašnjeg v.d. direktora Slobodana Nakarade, istaknut je kao prioritet nastavak priprema međunarodne retrospektive “Čistač” Marine Abramović, planirane od otvorenja obnovljene zgrade MSUB-a u jesen 2017.

“Izložba ‘Čistač’, završena u januaru 2020, pokazala se kao “kapitalni organizacioni, kulturološki i muzeološki projekt koji je u sprezi napora tima MSUB, kao i izuzetne podrške Ministarstva kulture i informisanja i Vlade Republike Srbije prerastao u markantan društveni događaj”, naveo je Šuica, dodajući da je UO bio suočen “sa etapama pripreme izložbe i sa time povezanim sastancima (održan je najveći broj sastanaka u istorijatu svih UO Muzeja), bio doveden i u zakonsku obavezu raspisivanja konkursa za radno mesto direktora.

Inicijativom pravne službe MSUB-a, to je na početku rada UO i učinjeno krajem januara 2019. godine “u svim zakonskim okvirima”, naveo je Šuica, podsetivši da su profesionalne biografije četiri prijavljene ličnosti (Slobodan Nakarada, Zoran Erić, Branislav Dimitrijević i Vladislav Šćepanović), koje “ciljaju na doprinos u radu ustanove kroz funkciju budućeg direktora MSUB realno sagledane”. UO MSUB, sa izuzećem mišljenja dva člana koji su insistirali na produžetku rada v.d. direktora Nakarade, dostavio je Ministarstvu kulture i informisanja Srbije Izveštaj opisnih odlika četiri kandidata na konkursu, u iščekivanju dalje procedure od Vlade Srbije.

“Informacija o okončanju Konkursa izostaje, i to još pre kalendarskog leta 2019, sve do imenovanja novog v.d. direktora 30. 1. 2020, ličnosti profesionalne umetničke biografije i javnog iskustva, koja nije bila prijavljena na Konkursu”, naveo je Šuica.

Šuica je poželeo novom timu MSUB-a “uspešnu povezanost” i izrazio spremnost da stručno pomogne.

“Voljan sam da stručno pomognem, što bi nadmašilo administrativno prisustvo. Kroz moje ranije imenovanje za Nacionalni savet za kulturu Republike Srbije, koji tek treba da iskaže profesionalne i organizacione inicijative, isto tako sam spreman da doprinesem sadržinama i baštini koju poseduje MSUB u svom daljem delovanju”, naveo je Šuica, profesor Fakulteta likovnih umetnosti Univerzitet umetnosti u Beogradu.

Prethodno su za nove članove Upravnog odbora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (MSUB) imenovani dr Vladislav Šćepanović i mr Nikola Kolja Božović, saopštilo je 31. januara Ministarstvo kulture i informisanja Srbije povodom najnovijih rešenja Vlade Srbije o imenovanjima u ustanovama kulture.

UO MSUB-a, koji je radio u krnjem sastavu nakon smrti Vladimira Veličkovića i ostavke Aje Jung, kompletiran je imenovanjem Šćepanovića i Božovića, umetnika i profesora Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Rešenjem Vlade Srbije na sednici 30. januara, za novog v.d. direktora MSUB-a imenovan je Viktor Kiš, a razrešen je Slobodan Nakarada, koji je vršio tu funkciju od septembra 2015.

Šćepanović je bio i jedan od četiri kandidata za direktora MSUB-a na konkursu koji je raspisan krajem januara 2019. godine, a na koji su se prijavili bili i dosadašnji v.d. direktora MSUB-a Slobodan Nakarada i istoričari umetnosti dr Branislav Dimitrijević i dr Zoran Erić, kustos MSUB-a.

Na osnovu konkursa i mišljenja UO MSUB-a o kandidatima, Ministarstvo kulture i informisanja predložilo je bilo u martu 2019. godine Šćepanovića za direktora MSUB-a, ali se Vlada Srbije mesecima nije izjašnjavala o tom predlogu, piše Seecult.

Kandidati za direktora MSUB-a na konkursu većinom su ocenili odluku Vlade Srbije o imenovanju v.d. direktora kao primer samovolje i ignorisanje mišljenja struke, odnosno institucije konkursa, naveo je Seecult.

Novi v.d. direktor MSUB-a Viktor Kiš završio je Fakultet primenjenih umetnosti – Odsek za keramiku, a najpoznatiji je kao osnivač festivala Dev9t u Staroj ciglani, na kojem je i sam izlagao skulpture.

Novi članovi UO MSUB-a obavljali su proteklih godina funkcije u niz odbora umetničkih manifestacija. Kolja Božović bio je član Odbora 56. i 57. Oktobarskog salona, a bio je i čelu Programskog saveta za 57. Bijenale u Veneciji 2017. godine, na kojem je jedan od izlagača bio Vladislav Šćepanović. Šćepanović je bio komesar srpskog paviljona na 58. Bijenalu u Veneciji 2019. godine, a od februara 2019. je i član Programskog odbora Oktobarskog salona. Takođe, od juna 2013. do juna 2014. godine bio je v.d. direktora MSUB-a.

U UO MSUB-a su od oktobra 2018. i profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu dr Nikola Šuica (predsednik), istoričarka umetnosti Aleksandra Lazar i kustoskinja u MSUB-u Svetlana Mitić.